Rechtszaak gaat door: Wat gebeurde er in Ruinerwold?

Door: DitjesenDatjes
06-04-2020

De rechters buigen zich vandaag over de Ruinerwold-zaak. Er wordt besloten of de vader van het gezin, Gerrit-Jan van D. en de klusjesman Josef B. langer in voorarrest moeten blijven. De mannen werden in 2019 opgepakt nadat werd ontdekt dat Gerrit-Jan van D. en zes van zijn kinderen jarenlang verbleven in een kelder in Ruinerwold.

‘Niets strafbaars gedaan’

Het gezin leefde in totale afzondering op hun boerderij. Wat er precies in de kelder heeft afgespeeld is nog niet duidelijk. Van D. wordt verdacht van seksueel misbruik, mishandeling en vrijheidsberoving van zes van zijn kinderen. De man heeft jaren geleden een hersenbloeding gehad en kan niet meer praten. Hij ligt momenteel in het gevangenisziekenhuis in Scheveningen. Josef B., de klusjesman van het gezin die regelmatig op de boerderij te vinden was, beweert nog steeds dat hij niets strafbaars heeft gedaan. ,,Wat is er strafbaar aan geloven in God? Ik heb een rein geweten en niemand van hun vrijheid beroofd”, zei hij.

Toen een van de zonen van Van D. in 2019 midden in de nacht aanklopte bij het dorpscafé van Ruinerwold werd het gezin ontdekt. De vader en kinderen, die nu allemaal meerderjarig zijn, hebben jaren ondergedoken gezeten en zelfvoorzienend hebben geleefd van gewassen die ze kweekten op de boerderij en van dieren die ze hielden.

Via videoverbinding

Door het coronavirus ziet de rechtszaak er anders uit dan normaal. De zitting wordt gehouden in de rechtbank in Assen, maar advocaten, verdachten en de pers zijn niet aanwezig. Via een videoverbinding hebben zij contact met elkaar.

Meer DenD