Rel rond opgestapte Amsterdamse wethouder Laurens Ivens

Ivens|Laurens Ivens
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

De Amsterdamse SP-wethouder Laurens Ivens heeft zijn toegangspasje voor de Stopera ingeleverd. Vanwege grensoverschrijdend gedrag pakt de socialist in hart en nieren zijn biezen. Het gaat om opmerkingen jegens vrouwelijke medewerkers 

Daarmee is een rel geboren in de boezem van het linkse gemeentebestuur van de hoofdstad, dat onder leiding staat van burgemeester Femke Halsema (GroenLinks). De burgemeester heeft zich met deze affaire persoonlijk bemoeid, blijkt uit een brief van Ivens.

Ongewenst verbaal gedrag

Er is nog veel onduidelijk, maar het zou gaan om verbaal wellicht horkerig gedrag van Ivens. Wat er precies is gebeurd en of er sprake is geweest van heethoofdigheid of dat er meer speelt, wordt later bekend.

Ivens geeft zijn foute gedrag toe. Er zou sprake zijn van een patroon en het gaat om meerdere medewerkers die hierover hebben geklaagd.

„De klachten hebben in alle gevallen geen betrekking op fysiek contact maar betreffen opmerkingen die als overdonderend, grensoverschrijdend of zelfs als seksualiserend zijn ervaren”, aldus de wethouder in een schrijven aan de Amsterdamse gemeenteraad.

Kleur bekend

Ivens zou kleur hebben bekend en hebben toegegeven dat ‘dingen niet goed zijn gegaan’. Het vertrek komt een jaar voor de verkiezingen.

In juni 2014 werd Laurens Ivens geïnstalleerd als wethouder in een college van D66, VVD en SP. Samen met Arjan Vliegenthart was hij daarmee de eerste wethouder voor de Socialistische Partij in Amsterdam. Zijn portefeuilles waren bouwen, wonen, wijkaanpak en dierenwelzijn.

In het huidige college met GroenLinks, D66 en de PvdA beheert Ivens de portefeuilles Openbare Ruimte en Groen, Bouwen en Wonen, Ontwikkelbuurten, Dierenwelzijn, Reiniging, en Stadsdeel Noord.

De zaak is extra pijnlijk voor Laurens Ivens en zijn vrouw Dessie Lividikou die de zorg hebben voor hun zieke zoon Sam. Hij lijdt aan een ernstige vorm van bindweefselaandoening. Ivens en zijn vrouw kozen ervoor om hier open over te zijn door onder meer een blog voor Het Parool te schrijven.

Brief aan de gemeenteraad van Amsterdam:

Geachte leden van de gemeenteraad,
Door de burgemeester ben ik ervan op de hoogte gesteld dat er meldingen zijn binnengekomen dat ik grensoverschrijdende opmerkingen jegens vrouwelijke medewerkers heb gemaakt. Ik ben hier ontzettend van geschrokken omdat ik me daar op het moment zelf niet van bewust ben geweest.

Achteraf moet ik wel constateren dat deze klachten helaas terecht zijn. Hier is verder naar gekeken en geconcludeerd dat de gedragingen variëren in ernst maar individueel bezien in objectieve zin licht zijn. De verzwarende factor hierbij is dat de ongepaste gedragingen een patroon vormen. De klachten hebben in alle gevallen geen betrekking op fysiek contact, maar betreffen opmerkingen die overdonderend, grensoverschrijdend of zelfs seksualiserend zijn ervaren.


Ik heb veel rechtstreeks contact gehad met ambtenaren. Daarbij heb ik me onvoldoende rekenschap gegeven van mijn positie als wethouder in de ervaren hiërarchie. Ik besef dat ik in enkele van deze contacten grensoverschrijdende opmerkingen heb gemaakt en daarmee de bewuste medewerkers in een ongemakkelijke positie heb gebracht wat een behoorlijke impact op hen heeft gehad. Dat vind ik heel vervelend en dit grijpt mij zeer aan. Ik bied hiervoor de betrokken medewerkers mijn oprechte verontschuldigingen aan.


Mijn handelswijze is in strijd geweest met de richtlijnen voor integer bestuur. Er is voor mij in mijn dagelijkse werk met enkele ambtenaren een onwerkbare situatie ontstaan op basis waarvan ik niet langer kan en wil aanblijven als wethouder. Daarom bied ik u mijn ontslag aan en leg ik met onmiddellijke ingang mijn functie neer.


Ik ben 15 jaar lang onderdeel geweest van het stadsbestuur, eerst als raadslid, daarna als wethouder. Al die tijd heb ik me met ziel en zaligheid ingezet voor de stad.

Ik neem daarom nu met pijn in mijn hart afscheid en wil u allen danken voor de samenwerking, de vele scherpe debatten en vooral voor het goede werk dat we samen voor de stad en voor alle Amsterdammers hebben kunnen doen.

Laurens Ivens

Tags

AMSTERDAMFEMKE HALSEMAWETHOUDER

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck