René wilde Tino Martin niet bij de Toppers (zegt Dries Roelvink)

299
Dries Roelvink

Jarenlang leek Tino Martin, de man die in het voorjaar de Ziggo Dome in vuur en vlam zette, een kopie van zijn grote voorbeeld René Froger. Nu lijkt het erop dat dezelfde Froger deelname van Tino Martin aan de Toppers heeft geblokkeerd.

Waarom?

Collega-zanger Dries Roelvink onthult in een interview met Nieuwe Revu dat de situatie “ontzettend ongemakkelijk” is. “René is er hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor dat Tino nooit bij De Toppers heeft opgetreden toen Gerard Joling dat wel in de groep gooide. Hij wilde het pertinent niet hebben.”

Aldus Dries Roelvink dus.

Het is niet duidelijk of zijn observatie klopt en er inderdaad sprake is van animositeit tussen Froger en Tinus Kattenberg, de naam die in zijn paspoort staat en die is veranderd in de artiestennaam Tino Martin.

Overigens zal de schoonvader van Tino Martin geen onbekende zijn voor Froger. Tinus is namelijk tot over zijn oren verliefd op Kimberley Kruiter. (Daarvoor trouwens op zijn vorige liefde Astrid, die werkzaam was in het onderwijs.)

Tino Martin

Voor Kimberley geldt echter dat ze de dochter is van Jan Kruiter, eigenaar van onder meer het beroemde café Jantjes Verjaardag aan de Reguliersdwarsstraat in Amsterdam en van café Nasty aan het Rembrandtplein. Toevallig ook de kroegen waar Tinus ook optrad. Kimberley is weer mede-eigenaar van Tante Roosje en dus ook volop actief in de horeca. Om de hoek bij café Bolle Jan, de voormalige kroeg van René Frogers vader.

Feiten zijn wel dat Tino Martin met zowel Gerard Joling als met Dries Roelvink duetten heeft gezongen. Op de laatste cd van Tino Martin Hoe ik het zie staat het nummer met Joling Laat me leven 

Roelvink bekent in datzelfde interview dat hij nooit aan zijn collega-zanger heeft durven vragen waarom hun eigen vriendschap is verwaterd.

“En ik kan er nog steeds de vinger niet op leggen waarom. We waren in onze twintiger en dertiger jaren beste gabbers, hij coachte mij in café Bolle Jan waarna we dronken over het Rembrandtplein dansten en René was getuige op mijn huwelijk. Maar met zijn opkomende succes groeide langzaamaan ook de afstand tussen ons die inmiddels onoverbrugbaar lijkt.”

In gesprek met Nieuwe Revu vertelt de 58-jarige zanger dat Froger naarmate hij meer hits kreeg zich steeds meer op een ander niveau begaf. “Ging met belangrijke mensen om en moest met de koninklijke familie op wintersport naar Oostenrijk. Daar past die eenvoudige Dries uit Amsterdam niet meer tussen, moet hij gedacht hebben.”

In de Nieuwe Revu zegt Roelvink, die met Tino Martin zat te eten in een restaurant waar Froger ook was. “Ik zag hem al een paar keer naar ons kijken en denken: ach jee, daar zit die Dries met die Tino. De zanger die qua looks en stemgeluid net iets te veel op mij lijkt en het eigenlijk vele malen beter doet dan ik.”

Wie meer wil lezen over het levensverhaal van Tino Martin kijk HIER.

In het septembernummer van Ditjes & Datjes verschijnt een groot interview met Tino Martin van Vanessa Bontje.