Roger Waters roept in Veiligheidsraad op tot staakt-het-vuren

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

De Russische invasie van Oekraïne is illegaal, maar “wel uitgelokt”. Dat heeft Pink Floyd-lid Roger Waters woensdag gezegd tijdens een speech voor de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Rusland had de muzikant gevraagd de raad toe te spreken.

“De invasie van Oekraïne door de Russische Federatie was onwettig en ik veroordeel het in de sterkst mogelijke bewoordingen”, zei Waters in een videoboodschap. Hij veroordeelde ook de wat hij noemde provocateurs; degenen die de invasie volgens hem uitgelokt hebben. Maar hij zei niet wie hij daarmee bedoelde.

Elders in de toespraak waarschuwde Waters dat het opofferen van mensen voor winst of wereldheerschappij “alleen maar tot een ramp zou leiden”. Aan het eind van zijn speech riep de musicus de Veiligheidsraad op om een onmiddellijk staakt-het-vuren te eisen. “Geen mitsen, geen maren, geen ens. Geen Oekraïens of Russisch leven meer, niet één; ze zijn allemaal kostbaar.”

Mr. Bean

Over de toespraak van Waters voor de Veiligheidsraad was veel te doen. Een van de leden had zich spottend uitgelaten over speeches van sterren als Waters voor de Raad. “Wie is de volgende”, vroeg hij zich af. “Mr. Bean?” Waters zei spottend dat de kritiek waarschijnlijk van een Brits lid kwam. “Voor degenen die het niet weten, Mr. Bean is een fictief personage in een Engelse comedyshow op televisie, dus het is duidelijk dat de anonieme diplomaat een Engelsman is.”

De speech van Waters volgt op het schrijven van een open brief aan de vrouw van de Oekraïense president Zelenski, waarin hij zich uitsprak over de westerse levering van wapens aan Oekraïne. Hij reageerde op haar oproep voor sterke steun van het Westen. “Als u met steun voor Oekraïne bedoelt dat het Westen wapens blijft leveren aan de legers van de regering van Kiev, vrees ik dat u zich tragisch vergist. Brandstof, in de vorm van bewapening, in een vuurgevecht gooien, zal niet werken”. Toen de brief openbaar werd gemaakt, kreeg Waters veel verwijten. Ook van bandleden van Pink Floyd.

 

BuzzE

 

 

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie