Ron Howard: filmkijker is slimmer geworden

Door: DitjesDatjes
05-08-2022

Wie Thirteen Lives ziet, zal niet meteen herkennen dat het om een film van Ron Howard gaat. In het eerste gedeelte van het drama over het in een grot gestrande voetbalteam in Thailand wordt geen woord Engels gesproken, en dat was een heel bewuste keuze van de Hollywoodregisseur.

“Kijkers willen tegenwoordig iets authentieks zien”, vertelt Howard op de persdag van Thirteen Lives. “Dat is iets dat ik tijdens mijn carrière echt heb zien groeien. Het publiek is slimmer geworden, mensen hoeven een verhaal niet meer in hapklare brokken voorgeschoteld te krijgen. Kijkers hebben, zeker als iets echt gebeurd is zoals in dit geval, liever dat het echt voelt.”

En dat betekent dus ook dat het Engelstalige publiek eindelijk bereid is ondertiteling te lezen, iets dat volgens de regisseur grotendeels te danken is aan het succes van internationale films en series op streamingservices. Thai als voertaal bracht wel enkele praktische uitdagingen met zich mee. “Ik spreek die taal zelf niet en kom natuurlijk niet uit Thailand. We hadden wel Thaise producenten maar we hebben ook enorm geleund op onze castleden. We hebben hen gevraagd om het altijd meteen te zeggen als we iets deden dat niet klopte, zowel qua taal als cultuur. En ze hebben ons daar enorm goed mee geholpen.”

Vrijwilligers

Howard wil met Thirteen Lives, vanaf vrijdag beschikbaar op Amazon Prime Video, vooral laten zien waar mensen toe in staat zijn als zij met vereende krachten samenkomen. Bij de reddingsoperatie van twaalf tieners en hun coach in 2018 waren duizenden vrijwilligers uit allerlei landen betrokken. Een daarvan was de Britse duiker Rick Stanton, die een cruciale rol speelde bij het redden van de jongens. Hij wordt in de film gespeeld door Viggo Mortensen. De acteur ging bij Stanton in de leer en stond er uiteindelijk op de meeste duikscènes niet aan een stuntman over te laten, maar zelf te spelen.

“Dat is echt absurd bij een productie als deze maar Viggo en de rest waren vastbesloten”, aldus Howard over Mortensen, Colin Farrell en Joel Edgerton. “Ik kon daardoor scènes draaien waarin ze vol in beeld zijn terwijl ze zich een weg door de grot wurmen met hun zuurstoftanks. Dat is intens, maar laat wel zien wat een heldendaad er daar in Thailand verricht is.”

 

BuzzE

 

 

Meer DenD