Rond het Binnenhof circuleert geheim scenario nieuw kabinet

Geheim plan voor nieuw kabinet
Door: Jos La Grande
22-11-2021

De ministers en staatssecretarissen van het nieuwe kabinet Rutte worden op, of vlak voor, vrijdag 24 december door koning Willem-Alexander beëdigd. Het programakkoord wordt volgens een geheim scenario op – ijs en weder dienende – vrijdag 3 december gepresenteerd.

Intimi die betrokken zijn bij de kabinetsformatie gaan ervan uit dat dit de agenda is van de informateur Koolmees en Remkes. Hoewel de punten en komma’s van het nieuwe regeerprogramma nog moeten worden gezet, staat het beleid voor de komende regeerperiode in de steigers.

Er was een optie om ook de datum van de beëdiging door koning Willem-Alexander naar later te verschuiven (dus na 24 december) maar daar is van afgezien in verband met vakantieafspraken van kandidaten voor de kabinetsposten.

Wie denkt dat er sprake is van volledige vernieuwing van de kabinetsploeg komt bedrogen uit. De ministers Koolmees (D66) en Slob (ChristenUnie) keren zo goed als zeker niet terug, terwijl partijleiders Hoekstra, Segers (ChristenUnie) en Kaag (D66) waarschijnlijk kiezen voor het fractievoorzitterschap in de Tweede Kamer.

Minister Dekker (Rechtsbescherming), de meest onbekende bewindsman, solliciteerde vandaag met een groot interview in De Telegraaf wel naar een nieuwe termijn.

Meer DenD