Rosanne Hertzberger: afscheid nemen als columnist valt me zwaar

Advertentie
Rosanne Hertzberger vindt het niet makkelijk om afscheid te moeten nemen als columnist. “Het valt me zwaar”, schrijft de 39-jarige microbioloog in haar laatste bijdrage voor de NRC, die vrijdagavond op de website van het medium verschenen is. Hertzberger staat op de kandidatenlijst van de partij Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt.
“Ik schrijf bijna mijn hele volwassen leven columns”, schrijft Hertzberger. “Frank Provoost vroeg me ooit als 21-jarig studentje om te gaan schrijven voor Leids Universiteit Weekblad Mare, in 2009 volgde nrc.next en in 2012 NRC Handelsblad. Dit hoekje is onderdeel geworden van mijn identiteit. Ik ben met dit format vergroeid.”
Ze schreef columns met tranen in haar ogen en columns waar ik ze zich om kon verkneukelen, vervolgt ze. “Ik schreef ‘zesjes’ en columns waar ik achteraf ronduit spijt van had, maar ook columns waar ondanks de grote ophef ik zelf toch erg mee in mijn nopjes was. Ik ging in mijn onderwerpkeuze altijd op zoek naar waar er wrijving was, vanuit de diepe overtuiging dat wij het beschaafd met elkaar oneens kunnen, nee, moeten zijn.”
Voorrecht
Hertzberger heeft het als “een groot voorrecht beschouwd” om columnist te zijn voor de NRC. “Het is tijd om een nieuw vak te leren en mezelf te heruitvinden. Mocht Nieuw Sociaal Contract genoeg stemmen halen, dan heb ik vanaf 22 november vrij letterlijk een representatieve functie, die wezenlijk verschilt van de verantwoordelijkheid van columnist. U verdient iemand die politici hier scherp becommentarieert en bekritiseert. Het is heel goed dat die rollen helder gescheiden blijven.”
Hertzberger staat op plek 17 op de lijst. De microbioloog zegt over haar nieuwe carrièrepad dat ze de behoefte voelde “om naar het front te gaan”. “Ik wilde me nuttig maken en niet alleen aan de zijlijn commentaar leveren.” Afgelopen juni ging ze “op snuffelstage bij de eenmansfractie van Pieter Omtzigt”. “Het beviel me zeer. De bevlogenheid van de mensen, de urgentie van de voorliggende problematiek, maar vooral dat je er daadwerkelijk in de positie verkeert om Nederland ten goede te veranderen.”
BuzzE