Rossana zorgt niet langer voor vader

Door: DitjesenDatjes
19-06-2019

Het zit Rossana Kluivert niet mee. Zes jaar geleden werd er lymfeklierkanker bij haar ontdekt en vorig jaar kreeg ze te kampen met borstkanker. Tot overmaat van ramp bleek haar vader enkele jaren geleden de ziekte van Parkinson te hebben. Ondanks haar eigen slechte gezondheid nam ze haar vader in huis, maar nu kan ze de zorg niet meer aan.

Zwak

Terwijl Patrick zes weken lang in Kameroen verblijft en daar als assistent-bonscoach werkt bij het nationale elftal, is Rossana samen met haar vader thuis. Haar vader heeft zorg nodig, want door de ziekte van Parkinson is hij erg verzwakt. Hij woont al drie jaar bij Rossana en haar gezin, en in het begin paste hij nog op kleinzoon Shane, maar dat zit er niet meer in. ,,Het duurt soms uren voor hij een zin kan uitspreken”, zegt Rossana tegen weekblad Story. ,,Voorheen lieten we mijn vader nog wel eens op Shane passen, maar dat kan nu ook niet meer. Daar is hij echt te zwak voor.”

Thuiszorg

Parkinson is een progressieve ziekte, maar bij geen een patiënt ontwikkelt de ziekte zich hetzelfde. Het is dan ook niet duidelijk hoe de toekomst van de 75-jarige Jorge eruit komt te zien. ,,Zolang zijn hart klopt, blijft hij leven”, zegt Rossana. ,,Maar de vraag is dan wel hoe. Kijk, normaal gesproken zitten mensen die er aan toe zijn als hij in een verzorgingstehuis. Maar dat zou ik nooit willen. Dat kan ik psychisch niet aan.” Daarom heeft Rossana de hulp van de thuiszorg ingeschakeld. Daardoor kan Jorge nog wel bij zijn dochter en haar gezin wonen, maar is Rossana niet meer belast met de fysiek zware taak om voor haar vader te zorgen.

 

Meer DenD