Rutte diep door het stof over vakantie Koning

Door: DitjesDatjes
18-10-2020

Premier Mark Rutte gaat in een brief aan de Tweede Kamer diep door het stof over de vakantiereis van de Koning. De premier neemt alle verantwoordelijkheid op zich en geeft aan dat hij zeker na de persconferentie van afgelopen dinsdag te laat beseft heeft dat de reis niet meer gepast was.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

De premier schrijft aan de Kamer dat hij “te laat heeft beseft” dat de vakantie van de koning en zijn gezin naar Griekenland “niet langer te rijmen was met de oplopende besmettingen en de aangescherpte maatregelen”. Zeker na de persconferentie van dinsdag 13 oktober had hij zich daarvan bewust moeten zijn, zegt Rutte in een brief aan de Tweede Kamer.

LEES OOK:

Rutte wist van de vakantietrip, maar greep niet in

“Dit had mij eerder aanleiding moeten geven tot heroverweging van de voorgenomen vakantie. Voor het voorgaande draag ik de volledige ministeriële verantwoordelijkheid.”

Met verwijzing naar de grondwet geeft Rutte niet prijs of de vakantiereis onderwerp van discussie is geweest tussen hem en de Koning. ,,De ministeriële verantwoordelijkheid voor de Koning omvat de bescherming van de eenheid van de Kroon. Dit betekent dat geen informatie kan worden verstrekt over contacten van poltitieke en/of ambtelijke aard die betrekking hebben op hetgeen zich binnen de Kroon voltrekt.”

Dus of er nu wel of geen discussie tussen Rutte en de Koning heeft plaatsgevonden over de vraag of de reis nog wel verstandig was, is niet relevant. Uiteindelijk moet Rutte altijd de schuld op zich nemen. En dat doet hij in de brief met verve..

Ook erkent hij dat minister vice-premier De Jonge niet op de hoogte was van de vakantiereis toen hij daar vrijdagmiddag door De Telegraaf naar werd gevraagd. ,,Ik had hem hierover conform de gebruikelijke werkwijze, niet geïnformeerd.”

Uit de brief valt op te maken dat de ambtenaren van Algemene Zaken en of de RvD niet in staat zijn om ten alle tijden te achterhalen waar de koning en zijn gezin zich bevinden: ,,Tijdens de voorbereiding van de persconferentie is de mogelijke vakantie kort aan de orde geweest naar aanleiding van een tweet. Deze tweet leidde tot navraag en nader beraad dat voor de persconferentie geen duidelijkheid had opgeleverd, waardoor toen niet duidelijk was of de koning op vakantie ging of niet.”

Meer DenD