Rutte hoopt op coalitieakkoord voor kerst, sint-akkoord lukt niet

Door:
27-11-2021

DEN HAAG (ANP) – Het gaat niet meer lukken om voor Sinterklaas een coalitieakkoord te bereiken, maar VVD-leider en demissionair premier Mark Rutte hoopt “van harte” dat het voor de kerst nog kan. “Iedereen wil er ook vanaf en wil die start maken”, zei hij zaterdag op een digitaal VVD-congres.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Vanuit de VVD zal het vooral secondant Sophie Hermans zijn die zich daarvoor moet gaan inzetten. Rutte erkent dat hij mede door de coronacrisis veel minder werk verzet in de formatie dan Hermans. Daar voelt hij zich “haast een beetje schuldig” over. “Er komt heel veel bij haar neer”, zegt Rutte. Hij is blij als hij formatiegesprekken kan bijwonen, laat hij weten.

Het is volgens Rutte niet raar dat er bijna acht maanden na de verkiezingen nog geen akkoord is. Het duurde ruim zes maanden voordat de partijen eruit waren wie met wie zou onderhandelen, en volgens Rutte is het dan “echt niet gek” dat partijen nog zes tot acht weken aan een regeerakkoord schrijven.

Het kabinet-Rutte IV moet “meer transformerend” worden dan zijn vorige, aldus de premier, “met meer elan”. Rutte III stond volgens hemzelf nog grotendeels in het teken van herstel na de economische crisis. Nu staat Nederland er economisch sterk voor en is het tijd om vraagstukken rondom veiligheid, klimaat en onderwijs op te lossen, zegt Rutte. “Daar is op zich ook geld voor. Of het allemaal lukt, kan ik niet garanderen.”

 

ANP

 

 

Meer DenD