Rutte schopt Mona Keijzer uit het kabinet

Mona Keijzer ontslag
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Nooit eerder vertoond: een kabinetslid dat op staande voet is ontslagen vanwege muiterij. Mona Keijzer, de CDA-lieveling uit Volendam, viel de eer te beurt. De staatssecretaris van Economische Zaken, sprak openlijk twijfels uit over de coronapas en moet daarom onmiddellijk opkrassen.

Een doodzonde, vonden Mark Rutte en zijn vice-premier Hugo de Jonge, die verantwoordelijk is voor het coronabeleid. Keijzer werd na overleg met de andere vice-premier voorgedragen voor ontslag.

Baksteen laten vallen

Opmerkelijk dat de CDA-bewindslieden met Hugo de Jonge voorop haar vandaag als een baksteen hebben laten vallen.

Keijzer, die als staatssecretaris verantwoordelijk is voor het wel en wee in de horeca, nam afstand van het kabinetsbeleid in een interview met de Telegraaf door te twijfelen aan de corona’s.

Naar Omtzigt?

Het CDA loopt het risico dat Keijzer na deze publieke afgang wraak neemt. Mogelijk zoekt ze heil bij Pieter Omtzigt. Ze kandideerde zich eerder als lijsttrekker van het CDA in de strijd tegen Omtzigt en De Jonge, maar koos later partij voor Omtzigt die inmiddels het CDA de rug heeft toegekeerd.

De Volendamse is razend populair in haar geboorteplaats Volendam en behoort tot de rechterflank van het CDA. Het ontslag zal bij haar tot groot chagrijn leiden. Want met een dergelijke politieke schrobbering is haar politieke doodvonnis getekend.

Muiterij

Premier Rutte kon dit gedrag van Keijzer eenvoudigweg niet tolereren, omdat de introductie van de coronapas die je vanaf vandaag moet laten zien in de horeca, bioscopen en musea op veel tegenstand in de samenleving kan rekenen. De horeca, die nauwe banden heeft met Keijzer, kwam in verzet tegen de pas.

Desalniettemin verkreeg het kabinet politieke steun voor het beleid. Als een lid van het kabinet echter suggereert dat ze het niet zit zitten, is er sprake van muiterij.

Keijzer stond 7e op de kandidatenlijst van het CDA. Minister Blok (Economische Zaken) neemt voorlopig haar portefeuille waar.

Tags

MONA KEIJZER

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck