Rutte wist van de vakantietrip, maar greep niet in

Rutte wist ervan
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Minister-president Rutte is een verklaring schuldig aan zijn directe collega’s De Jonge (Zorg) en Grapperhaus (Justitie), die deze vrijdagmiddag door de media werden verrast met het nieuws over de Griekse herfstvakantie van de Koning.

Mond vol tanden

Rutte blijkt namelijk op de hoogte te zijn geweest van de Griekse zonvakantie van de vorst en zijn gezin in deze coronatijd. Dat heeft de RVD vanavond bevestigd.

Vice-premier De Jonge stond echter met zijn mond vol tanden toen hij na de ministerraad indringende vragen kreeg van een Telegraaf-verslaggever over de vakantie van Willem-Alexander en zijn gezin. Vlak voor de persconferentie was er getwitterd dat het regeringsvliegtuig in gereedheid werd gebracht voor een vlucht.

Gesprek met de Koning

De vraag is nu Rutte met de Koning een indringend gesprek heeft gevoerd om hem van gedachten te doen veranderen. Als de Koning dit ‘dringende advies’ van de premier in de wind heeft geslagen dan blijft Rutte overigens staatsrechtelijk verantwoordelijk voor de trip van de vorst.

Door verschillende ministers zal Rutte dit weekeinde ter verantwoording worden geroepen. Heeft hij met de Koning gesproken over de zonvakantie tijdens corona, en waarom heeft hij het reisje niet uit het hoofd van de Koning gepraat? Rutte zal zich verdedigen door te wijzen dat het om een privékwestie gaat en dat het Griekse vasteland nog steeds ‘geel gebied’ is

Verkeerd ingeschat

De reacties in politiek en samenleving zijn door het Hof en door de premier volledig verkeerd ingeschat. Ook de Tweede Kamer zal opheldering willen van minister-president Rutte, die ministeriële verantwoordelijkheid draagt voor het doen en laten van koning Willem-Alexander.

Gisteravond landde het lege regeringsvliegtuig op Schiphol, dat vanmiddag de leden van koninklijke familie had afgezet op Griekse grond. Het vliegtuig kon rechtsomkeert maken om de familie weer in Griekenland op te halen. ,,Niet erg duurzaam”, zegt een Oranje-fan.

Tags

CORONAGRIEKENLANDKONINGPREMIERREGERINGSVLIEGTUIGRUTTEWILLEM-ALEXANDER

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck