Rutte zwaar beveiligd: mogelijk doelwit aanslag of ontvoering

Mark Rutte doel aanslag of ontvoering
Door: Charlotte Wijnen
27-09-2021

Mark Rutte heeft zware beveiliging na signalen dat hij mogelijk doelwit is van een aanslag of ontvoering. De dreiging zou komen van verdachte personen die zijn gelieerd aan de Mocro-maffia.

Spotters gesignaleerd

Dat melden goed ingevoerde bronnen aan De Telegraaf. Er zouden ‘spotters’ zijn gesignaleerd in de omgeving van Rutte. De dreiging komt uit de hoek van georganiseerde misdaad.

Spotters zijn personen die kijken hoe een aanslag of ontvoering het best kan worden aangepakt. Daarna kan er een plan worden opgesteld. Vervolgens slaan de zogenoemde ‘hitters’ toe: dat zijn de huurmoordenaars die de daad uitvoeren. Dit gebeurde onder andere bij de moordaanslagen op advocaat Derk Wiersum en bij misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

Ook bronnen van het AD hebben dit bevestigd. Volgens deze krant is de informatie over de mogelijke aanslag eerder deze maand binnengekomen. ,,Die informatie nemen we zeer serieus”, stelt de bron aan het AD.

Steeds meer beveiliging

De minister-president wordt beveiligd door speciaal getrainde politiemensen van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB). De extra beveiliging zou bestaan uit zichtbare en onzichtbare maatregelen.

Rutte staat erom bekend dat hij graag met de fiets naar zijn werk gaat. Hij heeft geen eigen dienstauto, maar wordt vanwege de veiligheid in wisselende auto’s naar afspraken in het hele land gebracht. Volgens De Telegraaf zijn er de laatste tijd op het Binnenhof rond kabinetsbijeenkomsten steeds vaker beveiligers van de DKDB te zien.

Meer DenD