Sam Feldt pleit voor toekomstvisie clubindustrie

Door: DitjesDatjes
22-10-2020

Voor Sam Feldt is de week van het Amsterdam Dance Event normaal gesproken de drukste periode van het jaar. Maar omdat deze editie van het dance-event volledig digitaal is, zijn er veel minder shows. “Het fun-gedeelte is een beetje weggevallen.”

Tekst gaat verder onder advertentie
   

“Tijdens ADE ren ik meestal van hot naar her. Ik doe meerdere shows, heb meetings”, vertelt Sammy Renders, zoals de dj eigenlijk heet, tegen het ANP. “Het is normaal best wel stressvol eigenlijk. Aan het eind van ADE ben ik meestal uitgeblust. Dat heb ik dit jaar niet.”

Vanwege de coronacrisis wordt het festival digitaal gehouden. De organisatie heeft een virtueel platform opgezet waarop bezoekers tot en met zondag allerlei livestreams kunnen volgen. Van optredens maar ook van masterclasses en panelgesprekken.

Vette locatie

“Het is natuurlijk wel balen dat het niet door kan gaan op de normale manier”, vindt de 27-jarige dj, die momenteel een hit scoort met Far Away From Home. “Het hele consumentengedeelte is weggevallen. De feestjes waar veel mensen voor komen, zijn er niet. Het fun-gedeelte, maar ook een deel van netwerken valt weg.”

Sam Feldt doet donderdag wel mee aan een panelgesprek en zondag geeft hij een live-optreden met band – “met saxofoon, keyboard en drum” – dat online te volgen is. “We hebben een enorm vette locatie geregeld”, vertelt hij over een museum in Aalsmeer dat dit jaar grootst geopend zou worden. “Dat ging niet door en nu mogen wij daar optreden, tussen de planten. En dan maar hopen dat de mensen aan de andere kant van het scherm uit hun dak gaan.”

Uitzichtloos

Hoewel de dj de afgelopen maanden niet stil heeft gezeten, hoopt hij snel weer voor een volle zaal te kunnen draaien. “Het is toch je grootste inkomstenstroom. In het begin heb ik me daar wel druk over gemaakt. Maar ik weet nu dat ik mijn personeel kan blijven betalen met de royalty’s”, doelt hij op de inkomsten die hij krijgt uit zijn liedjes. “2020 zou qua omzet en aantal shows het beste jaar worden. Het voelt toch een beetje alsof je dit jaar kunt afschrijven.”

Over de muziekindustrie maakt hij zich wel grote zorgen. Clubs zijn al sinds maart gesloten en het is onzeker wanneer festivals weer door kunnen gaan. Die onzekerheid is volgens Sam Feldt het meest vervelend. “Veel sectoren hebben een tijdspad gehad, de clubindustrie niet. We missen een toekomstvisie. Als de overheid zou zeggen dat het weer mag als er een vaccin of sneltest is, dan weet je waar je aan toe bent. Dan kunnen ondernemers en artiesten hun geduld best bewaren. Maar dit is een uitzichtloze situatie.”

Hoewel optreden er voorlopig dus niet in zit, is de dj volop bezig met nieuwe tracks. “Tot het einde van het jaar kom ik met nieuwe muziek”, verzekert hij. “En dan zien we wel wat er volgend jaar mogelijk is.”

 

BuzzE

 

 

Meer DenD