Sander Schimmelpenninck uitgemaakt voor slavendrijver

Sander zwart gemaakt door collega
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Lola van Leeuwen

Volkskrant columnisten Sander Schimmelpenninck en Harriët Duurvoort hebben oorlog op Twitter. Duurvoort probeert Schimmelpenninck een slavernijverleden aan te wrijven en daar is hij niet van gediend…

,,Ook geen familie neem ik aan, Sander Schimmelpenninck”, schrijft Harriët Duurvoort op Twitter en linkt naar een artikel over handelsagent Jan Hendrikszoon Schimmelpenninck uit 1781. Sander is verbijsterd en vindt dit wel heel laag van zijn Volkskrant-collega.

‘Een new low’

,,Ik ben wel wat gewend qua langetenenpavlov als ik over de emancipatie in NL schrijf”, begint zijn Tweet. ,,Maar iedereen die ook maar een enigszins gelijkende naam heeft uit de 17e en 18e eeuw tot mijn ‘familie’ bestempelen om mij zo een slavernijverleden aan te kunnen wrijven, is wel een new low”, aldus een boze Sander.

Duurvoort gaat door en plaatst een aantal uren later nóg een Tweet met verwijzing naar een slavernij artikel: ,,En deze Antonia Carharina Schimmelpenninck, die 200 gulden per Surinaamse vrijgemaakte slaaf ontving, is dus kennelijk geen familie van Sander Schimmelpenninck. Want dit is de bron. Schande trouwens, dat eigenaren gecompenseerd zijn en tot slaaf gemaakten niet.”

‘Absurd gedrag’

Harriët haar ‘absurde gedrag’ maakt veel emoties los bij mede Twitteraars en gaan vol in discussie. ,,Jan Schimmel Hendrikszoon. Hahahah, je bent echt borderline gestoord”, reageert Sander zelf. ,,Zo, die zet zichzelf goed voor lul. Ik schrik hier wel van zeg!” schrijft een volger.

,,Beste Harriet, het is heel erg onheus wat je doet. Shaming door eventuele wel of niet voorvaderen er bij te halen is inhoudelijk oninteressant en idd smadelijk en niet gebruikelijk. Mss beter om dat zo te houden”, plaatst journalist Teun Gautier.

Harriët heeft sindsdien niets meer van zich laten horen op sociale media.

https://twitter.com/HDDuurvoort/status/1434641420317601792

Tags

RACISMESANDER SCHIMMELPENNINCKSLAVERNIJ

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck