Sarajevo Film Festival heeft Nederlands tintje

SARAJEVO – In Sarajevo gaat vrijdagavond het Sarajevo Film Festival van start. De openingsfilm van het festival is The Son van de Bosnische regisseur Ines Tanović.

Het programma van het filmfestival in de hoofdstad van Bosnië en Herzegovina bevat 69 films, waarvan 41 de wereldpremière beleven. De inbreng van jurylid Bero Beyer geeft het festival een Nederlands tintje. Bero Beyer is sinds 2015 directeur van het International Film Festival Rotterdam (IFFR), dat hij in januari 2020 voor de laatste keer zal leiden. Hij wordt volgend jaar de nieuwe baas van het Nederlands Filmfonds.

Een van de films die in Sarajevo is te zien, is de Nederlandse coproductie Take Me Somewhere Nice van regisseur Ena Sendijarević. De roadmovie draaide in mei al in Nederland en was ook te zien op het filmfestival van Cannes en ging in wereldpremière op het IFFR in Rotterdam, waar de film ook in de prijzen viel. Take Me Somewhere Nice vertelt over de Nederlandse tiener Alma, die naar Bosnië reist om haar zieke vader te bezoeken en de zomer in het geboorteland van haar ouders door te brengen. Ze belandt daar van de ene absurde situatie in de andere. Het is de eerste speelfilm van de regisseuse Sendijarević.

In de jury van het competitieprogramma van de documentaires zit de in Syrië geboren Orwa Nyrabia, die in Nederland sinds vorig jaar de artistiek directeur is van het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA). Deze jury krijgt in Sarajevo in totaal 25 documentaires voor de kiezen.

Het Sarajevo Film Festival duurt tot en met 23 augustus.

 

BuzzE