Sarina Wiegman held van Engeland

Sarina met EK-titel heldin van Engeland
Door: Jos La Grande
31-07-2022

De 2-1 overwinning van Engeland op Duitsland in een zenuwslopende EK-finale maakt van de Nederlandse Sarina Wiegman een ware voetbalheldin. De Europese titel van de Engelsen is het bewijs dat coachWiegman van zeer uitzonderlijke klasse is. Het ijzersterke Duitsland werd pas in de verlenging van de wedstrijd verslagen.

Daarmee is alles gezegd waarom Oranje al vroeg uit het toernooi werd geknikkerd. Het is de strategie van de ex-voetballer Wiegman die Engeland gidste naar de spectaculaire overwinning. Zowel Engeland als Duitsland hebben het niveau van het vrouwenvoetbal naar een enorme hoogte gestuwd. Geen domme fouten meer, geen blunders, maar ijzersterk tactisch en fysiek voetbal leidt een nieuwe fase in.

De Engelse vrouwen scoorden als eerste met een mooie lob. Toone werd prachtig aangespeeld door Keira Walsh en maakte het vakkundig af: 1-0!

Daarna was het Duitsland die de tegengoal maakte, maar ondertussen maakte Wiegman zich wel degelijk zorgen. De Duitsers waren sterker, Engeland leek uitgeblust. Met de 1-1 gelijke stand werd er verlengd. Toen gebeurde er een mirakel. De Engelse Chloe Kelly maakte het winnende en bevrijdende doelpunt. Ze trok haar shirt uit (wat natuurlijk verboden is), maar de EK-titel voor Engeland was binnen handbereik.

Wembley stond na het laatste fluitsignaal op zijn grondvesten te trillen. De populariteit van het vrouwenvoetbal evenaart dat van de mannen. Alhoewel de overtredingen en de toneelstukjes daarna inmiddels ook gemeengoed lijken bij de vrouwen.

Sarina Wiegman lijkt klaar om ook een top mannenteam te gaan coachen, alhoewel de Britten haar voorlopig niet laten gaan. Prins William op de tribune kon zijn enthousiasme nauwelijks onderdrukken. Engeland heeft een grote prijs binnen en dat kan het land na Brexit en de politieke crisis goed gebruiken.

Meer DenD