Saudische kroonprins claimt immuniteit in zaak Khashoggi

Door: DitjesDatjes
04-10-2022

De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman beweert dat hij wegens onschendbaarheid niet vervolgd kan worden in de Verenigde Staten. Bin Salman is aangeklaagd voor betrokkenheid bij de moord op de journalist Jamal Khashoggi. Volgens de advocaten van Bin Salman is hij sinds vorige week immuun, omdat hij sindsdien premier van Saudi-Arabië is.

De verloofde van Khashoggi had een zaak aangespannen in de VS, het land waar de regeringscriticus onder andere voor The Washington Post werkte. De advocaten betogen dat een zaak tegen Bin Salman niet mogelijk is, omdat hij als premier niet vervolgd kan worden. Die positie wordt gewoonlijk bezet door de koning, maar sinds vorige week is Bin Salman de premier van Saudi-Arabië. In feite is hij al langer de machthebber van het land.

De kroonprins wordt verantwoordelijk gehouden voor de moord op Khashoggi in 2018 en werd lange tijd geïsoleerd door het Westen. Door de oorlog in Oekraïne en de stijgende energieprijzen zoeken steeds meer wereldleiders weer voorzichtig toenadering tot Bin Salman als leider van het belangrijke olieproducerende land. Ook de Amerikaanse president Joe Biden bezocht Saudi-Arabië deze zomer.

 

BUZZR

 

 

Meer DenD