Saudische kroonprins lanceert plannen voor nieuwe stad

Door: DitjesDatjes
10-01-2021

De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman heeft zondag plannen ontvouwd voor een futuristische nieuwe stad in het noordwesten van Saudi-Arabië. De werknaam voor de stad is ‘De Lijn’ en er zouden één miljoen mensen moeten gaan wonen.

De Lijn wordt geheel afgestemd op voetgangers en krijgt een lengte van 170 kilometer, maar iedereen kan alle dagelijkse benodigdheden op vijf minuten afstand vinden. “Waarom zou iemand jaren van zijn leven verspillen met forensen?”, aldus de kroonprins. Het is bedoeling er geen auto’s te hebben, geen straten en geen uitstoot van koolstof en de energie moet honderd procent hernieuwbaar zijn.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

“We moeten het concept van een conventionele stad omvormen in dat van een futuristische stad”, aldus Mohammed bin Salman bij de lancering van zijn plannen. De Lijn (‘The Line’ in Engels) gaat onderdeel uitmaken van het eerder door hem gelanceerde megaproject Neom, dat aan de Rode Zee gestalte moet krijgen.

Neom is het vlaggeschip van Visie2030, een kijk op de toekomst waarin Saudi-Arabië minder afhankelijk wordt van olie en gas. Het voor Neom bedoelde gebied is half zo groot als Nederland en het is de bedoeling het in de komende tien jaar te ontwikkelen. De lage olieprijs en de verminderde vraag naar olie door de coronacrisis hebben ervoor gezorgd dat de Saudische schatkist minder goed is gevuld dan het bekendmaken van de ambitieuze plannen werd verwacht.

 

BUZZR

 

 

Meer DenD