Jan Kooijman aangeklaagd voor overlast, belaging en laster

Jan Kooijman
Door: DitjesDatjes
03-09-2020

Jan Kooijman en Mediabedrijf SBS worden voor de rechter gesleept. De presentator wordt beschuldigd van belaging, overlast en laster.

Voor de rechter

De presentator en SBS moeten zich eind oktober verantwoorden voor de rechter. Het gaat hierbij om een zaak waarin Jan Kooijman zich schuldig zou hebben gemaakt aan het lastigvallen van een voormalige dierenarts. Dit incident vond plaats in 2016 tijdens de voorbereidingen van het programma Opgejaagd, zegt het Belgische persbureau Belga.

LEES OOK:

SBS flopt met Dit vindt Nederland

Opgejaagd

In het programma Opgejaagd zette Jan Kooijman zich in voor mensen die gestalkt werden. Hij zocht de stalkers op en confronteerde deze met hun daden. Hij vertegenwoordigde mensen die lastiggevallen werden door hun stalkers, maar werd binnen de kortste keren zelf beschuldigd voor het veroorzaken van overlast.

Het incident

Kooijman wordt beschuldigd van het lastigvallen van een voormalig dierenarts tijdens de voorbereidingen van het programma. De man heeft nadrukkelijk herhaald dat hij niet mee wilde werken aan het programma, maar Kooijman en SBS gaven geen gehoor aan zijn weigering.

De dierenarts uit Aalst, die zijn ex zou hebben belaagd, werd in het programma niet in beeld gebracht. Echter werd de gevel van het huis van de man wél in beeld gebracht. De man stapte verontwaardigd naar de rechter. De Brusselse raadkamer verwees de zaak in september 2018 door naar de rechtbank. De zaak wordt 28 oktober behandeld.

Kwaadwillige opzet

De advocaat van de voormalige dierenarts reageert: “Mijn cliënt was niet veroordeeld voor belaging van zijn ex op het moment van de reportage”. Hij beschuldigt SBS en Kooijman ervan de gevel met opzet in beeld te brengen, om zo hoge kijkcijfers te halen: ,,De raadkamer zegt het ook zo duidelijk in zijn beslissing dat de zender duidelijk de kant kiest van de meest beledigende of meest mediatieke versie, zonder dat er onderzoek is gebeurd naar de waarheid. Dit is gewoon kwaadwillig opzet om kijkcijfers te halen. De ‘trail by media’ of de rechtbankjournalistiek moet een halt worden toegeroepen.”

Meer DenD