Scar spelen is voor Jorrit Ruijs geen moetje

Door: Redactie
30-10-2017

SCHEVENINGEN – Al ruim een jaar lang vertolkt acteur Jorrit Ruijs de hoofdrol van kwade oom Scar in de hitmusical The Lion King. De voorstelling staat in elk geval tot de zomer in het Circustheater in Scheveningen; de 37-jarige acteur blijft naar verwachting nog tot dan in het stuk te zien.

“Het is minder moeilijk dan je zou denken om zo’n voorstelling 350 keer lang spannend te houden”, vertelt hij. “Je hebt elke avond een ander publiek, of andere tegenspelers. Je bent elke avond zelf een ander mens, in een andere stemming. Soms vind ik opeens een heel nieuwe betekenis van een bepaalde zin of scene. En het is vooral heel leuk om elke avond met kinderen op het podium te staan: sommigen zijn heel braaf en doen precies wat ze geleerd is, die moet je soms een beetje uit de tent proberen te lokken.Soms zitten er ook ontzettende deugnieten bij; dan zie je aan hun twinkeloogjes voor het opgaan als dat ze er een onvoorspelbare voorstelling van gaan maken. Daar hou ik enorm van.”

Ruijs noemt The Lion King ‘een mijlpaal’ in zijn carrière. “Het is een luxe om als acteur zo lang in zo’n succesvolle voorstelling te mogen staan; de hypotheek moet toch worden betaald”, lacht hij. “Tegelijkertijd ben ik als acteur nooit echt bezig met nadenken over vastigheid; ik wil vooral mooie rollen spelen. Ik kan mij situaties of producties voorstellen waarbij het mij zou benauwen als ik er voor zo’n lange periode aan vast zou zitten.” Het spelen van Scar heeft het afgelopen jaar nog nooit als een moetje gevoeld. “Als dat wel het geval was, zou ik absoluut stoppen: daarvoor heb ik dit vak niet gekozen.”

Gruwelijke zet

Hij speelt de rol van de kwade oom inmiddels anders dan een jaar geleden. “Ik realiseer me nu pas goed wat een enorme impact de daden van Scar hebben op de jonge Simba”, legt de acteur uit. “Dat hij door een gruwelijke zet van zijn oom al op zo’n jonge leeftijd zijn vader verliest. Dat is een gruwelijke realiteit die je niet zou verwachten bij een Disney-musical. Dat besef heeft voor mij persoonlijk wel meer zwaarte aan de rol gegeven.” Tegelijkertijd durft Ruijs ook meer op de lach te spelen als er heel veel kinderen in de zaal zitten, bijvoorbeeld tijdens matinees. “Scar is ondanks de zware thema’s ook een heel grappige rol om te spelen. Je kan echter per voorstelling bepalen hoe ver je daar in gaat.”

Vrije tijd had Ruijs het afgelopen jaar amper; overdag stond hij meestal op de set van late night-soap De Spa. “Inmiddels heb ik weer meer vrije tijd en kan ik overdag ook weer eens afspreken met vrienden.” De acteur heeft zelfs weer tijd voor hobby’s. “Ik ben nu Portugees aan het leren. Er zitten elf verschillende nationaliteiten in onze cast. Als ik stop met The Lion King wil ik graag zeven talen spreken. Ik ben nu ruim over de helft.”

 

BuzzE

 

 

Meer DenD