Schaamte bij Ridder Militaire-Willemsorde Marco Kroon

Marco Kroon schaamte
Door: Jos La Grande
04-08-2021

Ridder Militaire-Willemsorde Marco Kroon gooit de knuppel in het hoenderhok. In een ongezouten opinie stelt de topmilitair dat hij zich schaamt voor het besluit van Nederland en de internationale gemeenschap die Afghanistan in de steek laten.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

In Afghanistan kwamen 25 Nederlandse militairen om het leven als gevolg van gevechten en waren er bomaanslagen.

,,Deze mensen, die ons na vele jaren van bloed, zweet en tranen eindelijk hun vertrouwen hebben geschonken, steken we nu een dolk in de rug”, aldus militair Marco Kroon (51), die aangeeft dat de gevreesde Taliban de macht weer grijpt als de militairen op uiterlijk 11 september van dit jaar zijn vertrokken.

Krachtig pleidooi

De topmilitair verwijst in een krachtig pleidooi naar de bevrijding van Europa ‘onbekende helden’, maar trekt ook de pijnlijke vergelijking tussen het geklaag van Nederlanders in coronatijd en de harde werkelijkheid in Afghanistan.

Majoor Kroon, die geridderd in 2009 geridderd werd voor heldhaftig optreden in Afghanistan, was marinier later maakte hij de overstap naar het Korps Commandotroepen. Hij diende onder meer in Bosnië en later in Afghanistan.

,,Terwijl sommigen hier in Nederland klagen over de inperking van hun vrijheid en vechten om een festivalkaartje, vechten velen in Afghanistan op dit moment weer voor hun leven”, aldus Kroon in zijn column.

Wat het voor niets?

Volgens ridder Marco Kroon moet iedereen begrijpen dat vrede en vrijheid offers vragen, evenals, zoals Kroon stelt, veel tijd, geld en geduld. Kroon zegt dat het hem pijn doet dat de offers die zijn gebracht door Afghanistan mogelijk ‘voor niets’ zijn geweest.

 

Meer DenD