Schandaal in Hilversum: Misstanden bij NPO in doofpot gestopt?

Misstanden NPO in doofpot verdwenen
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Charlotte Wijnen

Een hooggeplaatste medewerker van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is door het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap in de kou gezet nadat de klokkenluider misstanden bij de NPO vertrouwelijk wilde aankaarten bij een vrouwelijke topambtenaar. Die bleek echter een ‘innige relatie’ te hebben met toenmalig NPO-baas Shula Rijxman.

De NPO-medewerker sprak in de zomer van 2020 als klokkenluider met Marjan Hammersma. Zij is secretaris-generaal van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, dat verantwoordelijk is voor de verdeling van het budget voor de NPO.

In de mediapodcast Koster & Van Dijk wordt onthuld dat de twee vrouwen niet alleen een goede zakelijke band met elkaar hebben, maar dat het ook zou gaan om een romantische relatie. In de Tweede Kamer zijn er inmiddels al vragen gesteld aan staatssecretaris Uslu (Media).

‘Niets meer vernomen’

De klokkenluider wilde misstanden aankaarten over de salarisplafonds voor presentatoren. Hij of zij ging er vanuit dat het om vertrouwelijke gesprekken ging met Hammersma.

,,In juli 2020 had ik een gesprek met Marjan Hammersma op haar werkkamer. Dit gesprek was gearrangeerd door Kamerleden El Yassini en Van der Molen. Mij was door hen absolute vertrouwelijkheid toegezegd: ik zou worden behandeld als een klokkenluider”, aldus de klokkenluider tegen BNR.

,,Na afloop zei mevrouw Hammersma, dat zij het een en ander met minister Slob zou bespreken en er daarna bij mij op terug zou komen. Tot op heden heb ik niets meer vernomen.”

Geen weet van privérelatie

Pikant detail: ten tijde van het gesprek had Hammersma een relatie met Shula Rijxman, toenmalig bestuursvoorzitter van de NPO en tegenwoordig als prominent D66-lid wethouder in Amsterdam.

Volgens de klokkenluider, die niet op de hoogte was van de relatie, is zij deels verantwoordelijk voor de misstanden. ,,Had ik geweten van de privérelatie, dan had ik het gesprek nooit gevoerd.” Het staat overigens niet vast dat Hammersma de info heeft doorgespeeld aan Rijxman.

Hammersma en Rijxman boekten in augustus 2021 in Dokkum. ,,Ze kijken uit naar onze komst.. en ik kan niet wachten tot het zaterdag is!”, luidde het bericht dat Hammersma naar Rijxman stuurde.

Kamerleden willen opheldering

De klokkenluider meldde zich bij Kamerleden Harry van der Molen (CDA) en Zohair El-Yassini (VVD), die vervolgens toenmalige minister Arie Slob (ChristenUnie) hebben geïnformeerd. Hij verwees de klokkenluider weer door naar Hammersma. In dat gesprek hield ze haar relatie met Rijxman voor zich. De Kamerleden willen nu opheldering.

Twitter SG Marjan Hammersma afgeschermd:

Tags

MISSTANDENNPOONTHULDONTHULLINGPIKANTSHULA RIJXMAN

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck