Scheiden is lijden? Niet als je er een feestje van maakt…
Vroeger deelde je je scheiding fluisterend mee aan de keukentafel. Nu snij je een taart aan, omringd door vriendinnen, met een glas bubbels en Beyoncé op de achtergrond. Scheidingsfeestjes zijn in, en ja: er is ook taart met z’n hoofd erop.

Advertentie
In Amerika weten ze al jaren: als de liefde over is, vier je dat met een knal. Denk Las Vegas, dé divorce party-hoofdstad, waar vrouwen hun vrijheid toosten met een taart mét een doodgeslagen bruidegom erop. En ja, ook ons land gaat eraan geloven. Het begon in 2006, toen ene Christine Gallagher – zelfgekroonde koningin van de scheidingsfeesten – haar vriendinnen uit het relatiepuin trok met slingers en een Beyoncé-playlist. Haar Divorce Party Handbook werd een hit: tips om je ring ceremonieel te begraven onder confetti of je trouwjurk ritueel in de fik te steken. Las Vegas werd dé plek van de liefdes-breuken: voor een paar duizend euro regelde je daar een scheidingsfuif met een diner, toespraken over je gestrande huwelijk en piñata’s om je ex-geliefde symbolisch af te rossen. Shanna Moakler (ex van Travis Barker) beet het spits af: ze serveerde een taart met een suikeren versie van haar ex erop, die tijdens het dessert genadeloos werd onthoofd. Haar vriendinnen kirden, de prosecco vloeide.
Twijfelaars
In Nederland zijn we doorgaans nuchter, maar inmiddels waait ook hier de scheidingsglitter over. Op het spraakmakende scheidingsevent Let’s Divorce! (14 juni, Brabanthallen, Den Bosch) staan tattoo-artiesten klaar om ‘Kevin 4ever’ in te ruilen voor een roos, slang of phoenix. Laat je frustratie los in de Smash Your Ex Room, snij een symbolische punt uit de Divorce Cake, of boek een singles-trip naar Bali. Ook kun je terecht voor speeddates en en workshops van mediators, coaches en advocaten. Initiatiefnemer Simone Vermeer legt uit: „Ik weet uit eigen ervaring hoe slopend een (vecht)scheiding kan zijn. Juist daarom wil ik anderen helpen de angst voor het onbekende te overwinnen en inzicht te krijgen in de opties.”
Geen pretje
Scheiden is allesbehalve een pretje. In 2023 spatten 23.817 huwelijken in Nederland uiteen, en 2024 belooft – volgens het CBS – nóg grimmiger te worden. Tel daar nog 2.092 gesneuvelde partnerschappen bij op, en je snapt: één op de drie stellen kiepert vroeg of laat de ring de sloot in. Maar het echte drama komt van de huizenmarkt: 52,4 procent van de toekomstige exen slaapt er slecht van. Met huizen die gemiddeld €419.000 kosten en een tekort van 390.000 woningen is een nieuw stekje vinden een hel. En heb je kinderen, dan wil je niet naar Timboektoe verkassen.
Chaos
Met al dat drama rondom scheidingen klinkt een feestje ineens een stuk aantrekkelijker. Geen vechtscènes, wel een toost op de toekomst. Want het draait niet (alleen) om wraak, het gaat om loslaten met stijl. In de VS snappen ze dat allang: daar regel je een scheidingsplanner, stel je een verlanglijstje samen (hallo Airfryer, nieuwe lakens, gastendoekjes) en boek je een luxe pakket om je relatie officieel ten grave te dragen. Maar het is niet alleen glitter en ironie. Zo’n feest kan oprecht iets betekenen. Sommige stellen geven zelfs sámen een scheidingsfeest, om aan kinderen en familie te laten zien: het kan wél, uit elkaar gaan zonder oorlog.
Divorce Hotel
Ook in Nederland kun je je scheiding tegenwoordig met confetti afsluiten. Denk: Divorce Hotel, waar je in een weekend én uit elkaar gaat én een borrel krijgt. Weddingplanner Nederland regelt intieme borrels of strandfeestjes, FeestIdee knalt met vol slingers, draaitafels en een taart met een gebroken hart. Of troostfeestjes en evenementen als Let’s Divorce! je écht door de ellende slepen (of gewoon zoete afleiding zijn, moet iedereen zelf uitvogelen. Misschien snijdt die Divorce Cake wel dieper dan alleen door marsepein. Simone zegt het zo: „Scheiden betekent niet per se een ellendig einde; het is een reset.” Wij voegen daaraan toe: wie een groots begin had, verdient net zo goed een groots afscheid.