Schiet staatsbezoek Koning aan Griekenland met oorlog in Oekraïne doel voorbij?

Bezoek Willem-Alexander aan Griekenland
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Ditjes en Datjes

Het koninklijk paar, net terug van een dikke week skiën in het Oostenrijkse Lech, maakt zich op voor een staatsbezoek aan Griekenland. Het programma voor volgende week ligt klaar, maar de vraag is: heeft het met een bloedige oorlog in het hart van Europa, met meer dan een miljoen vluchtelingen uit de Oekraine, zin om een bezoek af te leggen met koninklijk protocol, pracht en praal?

Nederlanders en Grieken zijn op dit moment volop in gedachten bij de oorlog die Rusland heeft ontketend in de Oekraine. Het land van president Zelensky zucht onder het bloedige geweld, er vallen duizenden doden en gewonden en bovendien wordt de komende dagen een heftige omsingeling verwacht van de hoofdstad Kiev.

Vakantie in Lech

Het koninklijk paar heeft het bezoek aan Griekenland al een keer uitgesteld vanwege corona. Hoe relevant is het nu om af te reizen naar Griekenland?

Voor volgende week – van woensdag 16 tot en met vrijdag 19 maart – is er een vol programma gepland in het land waar Willem-Alexander en Máxima ook jaarlijks vakantie vieren in hun vakantiewoning op de Peleponessos. De Griekse president Sakellaropoulou is de uitnodigende partij van dit bezoek.

Het is niet alleen het koninklijk paar, maar ook nog eens drie bewindslieden, onder wie de minister van Buitenlandse Zaken. Wopke Hoekstra, die meereizen. Heeft de CDA-bewindsman met de grootste crisis in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog niets beters te doen dan de koninklijke begeleiding tijdens een plichtmatig bezoek aan Griekenland? Datzelfde geldt ook voor staatssecretaris Van der Burg van Justitie en Veiligheid en staatssecretaris Van Ooijen (Welzijn).

Kabinet onder hoogspanning

Het kabinet staat dezer dagen bovendien onder hoogspanning. In NAVO-verband is er voortdurend contact met Brussel en de partners over de nijpende situatie in de Oekraine en in Rusland. De Europese Unie staat onder meer voor een enorme opdracht voor de vluchtelingen uit het getroffen land, waarvoor de VVD’er staatssecretaris Van der Burg direct verantwoordelijk voor is.

Bomvol programma

Het programma in Griekenland is bomvol met ook nog een rol voor de Nederlandse Nationale Ombudsman.

Tijdens de tweede dag van het staatsbezoek wordt ook een voorstelling van het Nederlands Danstheater in Megaron Mousikis aangeboden door Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. Daarbij zijn ook vertegenwoordigers van de Nederlandse Gemeenschap in Griekenland aanwezig.

Vrijdag 18 maart verplaatst het gezelschap zich naar het eiland Lesbos. Daar wordt het Reception and Identification Centre Mavrovouni voor migranten bezocht en vinden gesprekken plaats met onder meer bewoners, veldwerkers van Nederlandse hulporganisaties.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima spreken dinsdag met een aantal mensen uit de Oekraïense gemeenschap in Nederland. Dat deed premier Rutte, die tijdens de krokusvakantie op zijn post bleef, overigens vorige week al. De ambassadeur van Oekraïne, Z.E. Maksym Kononenko en zijn echtgenote Tetiana Doroshenko nemen deel aan de ontvangst.

Tags

GRIEKENLANDKONING WILLEM-ALEXANDERKONINGIN MAXIMAMINISTER HOEKSTRASTAATSBEZOEK

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck