Schoof vindt regeerakkoord goede basis, uitvoering belangrijk

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

DEN HAAG (ANP) – Kandidaat-premier Dick Schoof heeft geen voorbehoud gemaakt bij de uitvoering van het coalitieakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB. In een eerste toelichting zei Schoof “dat het regeerakkoord staat”. Hij zei ook dat hij niet de premier van de PVV wordt en ook niet aan een leiband van Geert Wilders zal lopen, maar dat hij premier wordt namens de vier partijen die hem hebben gevraagd en een ruime meerderheid hebben in de Tweede Kamer.

Daarbij benadrukte hij dat hij “premier wil zijn voor alle Nederlanders”. Schoof denkt dat hij vanuit zijn “bestuurlijke kennis en ervaring” kan bijdragen aan de publieke zaak en het algemeen belang voor het land. “In de functie van minister-president kan ik zowel binnen de politiek als in de samenleving heel direct bijdragen aan verbinding. Dat is voor mij een waarde op zichzelf.” Hij vindt het ook nodig om het vertrouwen terug te krijgen in de overheid.

Schoof liet zich niet uit in hoeverre hij zich verwant voelde met een kabinet waarin een rechts-radicale partij zit. “Ik ben partijloos. En dan vind ik de vraag naar verwantschap eigenlijk niet relevant.” Schoof zegde begin 2021 zijn PvdA-lidmaatschap op. Schoof spreekt van een “ambitieus hoofdlijnenakkoord” dat hij ziet als een goede basis om belangrijke vraagstukken en onderwerpen aan te kunnen pakken.

Uitwerking

Daarbij zijn de uitwerking en uitvoerbaarheid van wat in het akkoord is opgeschreven belangrijk, vindt Schoof. “Het is wel het doel om dat daadwerkelijk te realiseren”. Of hij daarbij de randen van de wet zal opzoeken, zoals hij als ambtenaar kon doen, wilde hij niet kwijt. “Ik denk dat we dat gaandeweg met elkaar, met een nieuwe ministersploeg moeten uitzoeken of we tegen die randen van de wet aan gaan lopen en hoe we daarmee omgaan”.

Schoof wilde niet reageren op kritische vragen over zijn eerdere rol als Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). In die hoedanigheid liet hij onder meer burgers online volgen via nepaccounts. Ook zou hij hebben geprobeerd een onderzoek naar de rol van de NCTV in de afwikkeling van de MH17-ramp af te zwakken. “Daar is met de Kamer uitvoerig over gecorrespondeerd. Daar verwijs ik naar”, gaf hij kort aan.

Als “superbelangrijke onderwerpen” voor het nieuwe kabinet noemde Schoof grip krijgen op asiel en migratie, nationale en internationale veiligheid en bestaanszekerheid, ook voor boeren. Tegelijk gaf Schoof aan dat er nog veel vrije kwesties zijn en dat daar ook ruimte is om nog invulling aan te geven.

 

ANP

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck