Schrijver Felix Thijssen op 88-jarige leeftijd overleden

Door: DitjesDatjes
27-07-2022

Schrijver Felix Thijssen is dinsdag op 88-jarige leeftijd overleden, bevestigt uitgeverij Luitingh-Sijthoff. Thijssen, bekend van onder meer de twaalfdelige Max Winter-serie, won tijdens zijn loopbaan de prijs voor de beste Nederlandse misdaadroman, de Bruna Gouden Strop.

Die prijs kreeg hij voor het boek Cleopatra, het eerste werk in de serie. Ook schreef hij de boeken Eindspel, de Charlie Mann-thrillers en Onder de Spekboom, een grotendeels autobiografisch werk. Zijn boek Het diepe water werd genomineerd voor de Gouden Strop en leverde Thijssen de Belgische literatuurprijs de Diamanten Kogel op. Ook schreef hij verschillende scenario’s, zoals voor de film Help, de dokter verzuipt.

Thijssen werkte aan het begin van zijn carrière aan jeugdboeken onder de pseudoniemen Ruard Lanser en Philip van Akooy. Zo schreef hij onder de naam Lanser de Rob Staalman-avonturen en de Vince Robbers-westerns. “Thijssen schreef in deze periode gemiddeld zes boeken per jaar”, is te lezen in de biografie over de schrijver op diens website. “Op aanraden van zijn uitgever schreef hij een deel van die boeken onder pseudoniem, omdat niemand zou geloven dat één auteur jaarlijks acht boeken van constante kwaliteit zou kunnen schrijven.”

Thijssen werd in 1933 geboren in Rijswijk. Hij gaf vanaf 1952 les in een jezuïetenklooster in Frankrijk en ging toen hij 18 jaar was bij zijn vader wonen in Frankrijk, waar hij journalistiek ging studeren. De schrijver kwam in 1981 weer even naar Nederland. Hij keerde in 1987 terug naar Frankrijk, waar hij in Saint-Germain-de-Calberte ging wonen, in de Cevennen. Daar is hij dinsdag ook overleden.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD