Schrijversstaking Hollywood is voorbij

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

De Writers Guild of America (WGA), de vakbond van schrijvers voor film en televisie in de Verenigde Staten, laat weten dat zijn leden woensdag weer aan het werk kunnen gaan. De grote Hollywoodstudio’s stelden zaterdag een nieuw driejarig contract voor aan de al sinds begin mei stakende scriptschrijvers, dat zij hun laatste bod noemden. Daarmee is de leiding van de WGA akkoord gegaan.

Hoewel de vakbond het einde van de staking heeft uitgeroepen, hebben WGA-leden nog tot 9 oktober de tijd om hun stem uit te brengen over het contract, aldus de vakbond.

Het lijkt erop dat een aanzienlijk deel van de wensen van de schrijvers is ingewilligd. Het bod van de studio’s bevat onder meer loonsverhogingen gedurende de drie jaar van het contract, betere zorg- en pensioenregelingen en waarborgen over de rol van kunstmatige intelligentie (AI) in het werk. Zo kunnen schrijvers er volgens het nieuwe contract voortaan voor kiezen om AI te gebruiken bij het opstellen van scripts, maar kan een studio het gebruik van de software niet eisen.

De scriptschrijvers staakten sinds begin mei, onder meer omdat ze meer royalty’s wilden en betere regels eisten voor het gebruik van AI bij de totstandkoming van de scripts van films en series. In juli legden ook de acteurs van vakbond SAG-AFTRA het werk neer. Door de twee gelijktijdige stakingen lag het gros van de producties in Hollywood maandenlang stil.

 

BuzzE

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck