Shanna Slaap brengt Pretty Woman tot leven

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Shanna Slaap (27), de opkomende ster van de musical Pretty woman, is een krachtige verschijning met een onweerstaanbare werkdrive en grenzeloze ambitie. „Ik wil het sprookje”, zei Julia Roberts in de gelijknamige film. Ook Shanna is vastbesloten haar droom waar te maken! 

Zie je deze hoofdrol in de musical Pretty woman als jouw kans om groots door te breken, zoals Julia Roberts overkwam na de filmversie? 

„Voor mij is dit echt een droom die uitkomt, een kers op de taart van alle mooie dingen die ik al heb mogen doen. Maar ik ben nuchter en rationeel. Ik maak me dus niet zo druk of dit mijn grote doorbraak zal zijn. Ik ben vooral ontzettend blij en geniet van alles wat op mijn pad komt, wetende dat het volgend jaar alweer anders kan zijn.”

Wat betekent roem voor jou persoonlijk?

„Het mooie eraan is dat bekendheid ook een platform biedt. Ik zou het prachtig vinden om die verantwoordelijkheid te benutten om de wereld, of op zijn minst Nederland, een beetje beter te maken.”

Waar gaat je hart vooral naar uit? 

„Ik ben erg gevoelig voor onrechtvaardigheid. Als ik meer tijd zou hebben, zou ik me graag als activist inzetten, bijvoorbeeld voor organisaties als Greenpeace om bij te dragen aan milieubehoud en duurzaamheid. Op dit moment voel ik me soms nutteloos. Ik probeer mijn steentje bij te dragen door duurzame producten te kopen, zoals wc-papier en schoonmaakmiddelen, maar ik zou graag nog meer willen doen.”

Nu zit je in een wereld vol glitter en glamour! 

„Ik heb altijd een passie gehad voor zingen, dansen en acteren. Maar het was pas tijdens mijn eerste baan in On your feet! dat ik echt besefte wat ik wilde doen. Het is geweldig dat ik nu regelmatig de hoofdrol speel in Moulin Rouge, de grootste musical van Duitsland. De kostuums zijn adembenemend met duizenden Swarovski-stenen, en het is één groot spektakel vol glitter en glam. Natuurlijk is dat fantastisch, want je kunt even iemand anders zijn tijdens zo’n avond. Maar het allermooiste aan dit vak is toch wel het moment waarop je je buiging maakt, en voor een publiek van achttienhonderd mensen staat die vol enthousiasme applaudisseren.”

Je wordt vaker gecast als mooie vrouw. Heeft jouw uiterlijk ook wel eens in de weg gezeten?

„Absolúút. Ik kan me een paar jaar geleden herinneren, tijdens mijn masteropleiding muziektheater aan Fontys. Tijdens mijn examen, waarbij ik mijn eigen voorstelling moest maken, kreeg ik te horen: ‘Jouw valkuil is dat je een imposante verschijning bent, en dat roept hoge verwachtingen op bij mensen.’ Volgens de docent viel mijn performance in dat opzicht enigszins tegen. Dat begreep ik heel goed en vanaf dat moment heb ik keihard gewerkt om dat te doorbreken.”

Waar zit hem dat dan in?

„Nou, als je op het toneel staat, wil je elke stoel in de zaal bereiken met je spel, met je ogen. Je wilt een soort groter gebied beslaan met al je vaardigheden, maar ook echt met je uitstraling en je mimiek.”

Wat is ervoor nodig om er zo uit te springen in de musical-wereld dat je de rol van Pretty woman bemachtigt?

„Vaak, maar zeker niet altijd, zien we in Nederland dat mensen deelnemen aan talentenshows zoals Idols of The voice om meer bekendheid te krijgen. Daar heb ik zeker ook over nagedacht en ik ben zelfs gevraagd om daaraan deel te nemen. Maar dat past nu niet bij me. Ik wilde gewoon blijven leren en groeien. Daarom heb ik besloten om de masteropleiding te volgen. Ik wist dat als ik ooit een hoofdrol wilde spelen, ik mezelf verder moest ontwikkelen. Dit besluit nam ik toen ik net terugkwam uit Engeland, waar ik in het West End had gestaan, een echt bucketlist-moment. Toch wilde ik me verder verdiepen in het vak. Uiteindelijk heeft dat zijn vruchten afgeworpen en daar ben ik heel trots op. Ik heb echt mijn eigen pad gevolgd.”

Je staat nog tot half augustus in Moulin Rouge, hoe bevalt dat musicalavontuur?

„Het is tot nu toe de grootste productie waarin ik ooit heb gestaan dat bijna elke avond is uitverkocht. Mensen komen binnen, krijgen een unieke belevenis en zien een show die fantastisch in elkaar zit. Het is echt van wereldniveau, en het is cool om er deel van uit te maken. Ik ben erg dankbaar voor deze kans en kijk ernaar uit om vier dagen na mijn laatste voorstelling in Moulin Rouge, te beginnen met repeteren voor Pretty woman.”

De musicalwereld is een mooie maar ook harde industrie. Daar geldt: ‘The show must go on’, wat er ook gebeurt.

„Dit jaar heb ik zelf te maken gehad met behoorlijke stem­problemen. Op een zondagavond moest ik de rol van Satine in Moulin Rouge spelen, de hoofdpersoon. Het was absoluut geen optie om uit te vallen, omdat de show dan moest worden geannuleerd. Na de eerste akte voelde ik dat mijn stem volledig was verdwenen. Gelukkig was mijn vriend in de stad, en kon ik hem bellen om als morele steun naar me toe te komen. Het was een vreselijke ervaring, maar na afloop dacht ik wel: ‘Oké, vanaf nu kan ik echt alles aan.’

Je verhuisde een jaar geleden naar Keulen voor Moulin Rouge, en nu betekent je rol in Pretty woman dat je herenigd wordt met je vriend in Amsterdam. Wat is de sleutel tot een succes-volle langeafstandsrelatie?

„Communicatie en elkaar in vertrouwen vrijlaten is essentieel. Omdat je op afstand bent, leid je een ander leven. Je ontmoet nieuwe mensen, sluit vriendschappen en kunt niet alles meer met elkaar delen.
Dat was in het begin ingewikkeld. Maar uiteindelijk is het belangrijk om niet krampachtig vast te houden aan thuis, anders krijg je alleen maar heimwee en zul je het erg missen. Het is ook belangrijk om open te staan voor nieuwe ervaringen.”

Je hebt je vriend ontmoet op de werkvloer. Het is een klassieker, verliefd worden op je tegenspeler.

„We kenden elkaar al van het vak; we begonnen samen te repeteren voor de rollen van Aladdin en Jasmine. We waren allebei understudy in die musical. Je leert elkaar goed kennen, het is een intiem proces. Samen overleg je over de rol en uiteindelijk moet je ook met elkaar zoenen, want dat hoort erbij. Maar voordat we echt met elkaar zoenden, hadden we al toneelzoenen uitgewisseld, haha. We hebben samen heel vaak op het vliegende tapijt gezeten, en dat is ontzettend bijzonder als we daarop terugkijken. Dan verschijnen er wel traantjes in onze ogen.”

Is het een pre dat hij uit hetzelfde vakgebied komt? 

„Het voordeel is dat je elkaar begrijpt. Het kan uitdagender zijn om elkaar te begrijpen als je in totaal verschillende werelden werkt. Waarom ga je bijvoorbeeld naar Keulen om te werken, terwijl je dat ook hier kunt doen? Ook het feit dat je scènes speelt waarin je met anderen moet zoenen, kan complex zijn. Het is nooit leuk om je partner met een ander te zien zoenen, zelfs als je weet dat het nep is. Maar als je daar totaal geen ervaring mee hebt, lijkt het me nog lastiger.” 

Gaan we je op het podium zien met dezelfde lange zwarte leren laarzen als Julia Roberts?

„We gaan zeker proberen om de iconische outfit uit de film zo goed mogelijk na te bootsen, maar het wordt ook een beetje onze eigen interpretatie ervan.”

Hoe keek je vroeger naar de kaskraker Pretty woman? 

„Toen de film in 1990 uitkwam, was ik nog niet eens geboren, maar ik herinner me dat ik hem later samen met mijn ouders heb gezien. Het is een prachtig liefdesverhaal dat iedereen inmiddels kent en ontroert.”

Tags

MUSICAL

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck