Sharon kook traditioneel én modern: ,,We maken stoofvlees en gewrapte jackfruit”

Sharon de Miranda oktober 2019 Foto Johannes Dalhuijsen

,,Vinden jullie het ook altijd zo heerlijk ruiken in huis als er een pannetje stoofvlees op het vuur staat? Dan moet je beslist dit recept proberen!” zegt tv-kok Sharon de Miranda. ,,We eten er een stamppot met zoete aardappel bij. Voor mensen die liever vegetarisch eten, heb ik een hip gerecht: wrap met gewokte jackfruit met een mayonaise met wasabi. Jackfruit is een vrucht die door zijn structuur wat vlezig aandoet en prima als vleesvervanger kan worden gegeten.” 

Wrap met gewokte Jackfruit en wasabi-mayo

Het boodschappenlijstje:

600 gr. jackfruit uit blik (uitgelekt)

1 rode ui

1 teentje knoflook

3 eetl. ketjap manis

1 theel. komijnpoeder

1 theel. korianderpoeder

1 bosje lange ui

½ rode kool

1 limoen

2 eetl. olijfolie

8 wraps

100 gr. mayonaise

Wasabi naar smaak

Peper/zout

Bereiding voor 4 personen:

Laat de stukjes jackfruit uitlekken en spoel ze af onder koud stromend water. Trek ze met je handen uit elkaar. Snipper het uitje en hak de knoflook fijn. Verhit wat olie in een hapjespan en fruit de knoflook en ui hierin, voeg de vruchtenstukjes met de korianderpoeder en komijnpoeder toe en bak het 5 min. op middelhoog vuur. Afblussen met ketjap manis.

Boen de limoen schoon, rasp de schil en pers de vrucht uit. Meng de rodekool met de limoenrasp en het sap en de olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.

Snijd de lange ui in de lengte en zo dun mogelijk. Maak de wasabi-mayo door wat wasabi naar smaak door de mayonaise te roeren, maak het romig met een paar druppels water.

Verwarm de wraps volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verdeel de stukjes jackfruit, en koolsla over de wraps. Bestrooi met de lange ui en besprenkel met de Wasabi mayonaise

Stoofvlees met zoete aardappel andijviestamppot

Het boodschappenlijstje:

1 kg. zoete aardappelen

400 gr. gesneden andijvie

1 ui

250 gr. gerookte spekreepjes

30 gr. Roomboter

800 gr. runderriblappen

4 laurierblaadjes

2 kruidnagels

50 gr. bloem

3 bouillonblokjes (naar keuze)

800 ml. water

4 uien

100 gr. roomboter

Bereiding voor 4 personen:

Schil en snijd de aardappelen in gelijke stukken en kook met evt. wat zout in ca. 20 min. gaar. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak de spekreepjes in 5 min. krokant. Snijd ondertussen de ui in dunne halve ringen. Neem het spek met het bakvet uit de pan. Verhit de rest van de boter in dezelfde koekenpan en bak de ui in 5 min. op middelhoog vuur. Giet de aardappelen af, maar vang 1 kopje kookvocht op. Stamp tot een grove puree en voeg indien nodig wat kookvocht toe. Schep de andijvie, spekreepjes en het bakvet erdoor.

Het vlees

Verhit de boter in de braadpan en bak het vlees rondom goudbruin. Schep het vlees met een schuimspaan uit de pan. Laat het bakvet in de pan. Snijd de uien in ringen en fruit ze 6 min. op laag vuur in het achtergebleven bakvet. Voeg de bloem toe en bak al omscheppend in 5 min. bruin en gaar. Voeg de bouillon, het water, de kruidnagels en laurierblaadjes toe en breng het geheel al roerend aan de kook. Plaats het deksel op de pan en laat het 5 uur pruttelen op een laag vuurtje. Let op! Het kan zijn dat je af en toe een beetje water moet toevoegen zodat het niet droog kookt. Haal na 4 uur het deksel van de pan. Roer door en zet nog 1 uur op het vuur zodat de saus kan indikken. Verwijder de kruidnagels en laurierblaadjes. Breng op smaak met peper en eventueel zout.