Sharon de Miranda’s grillspecialiteiten 

Sharon de Miranda, de keuken prinses van Ditjes en Datjes. Foto Johannes Dalhuijsen

,,Het is BBQ-tijd en ik ben er dol op!” zegt Ditjes & Datjes tv-kok Sharon de Miranda. ,,Maar het moet allemaal niet te lang duren. Deze maand twee heerlijke recepten: een voor vleesliefhebbers waarbij je je vingers aflikt en een vegetarisch recept.  De combinatie van deze twee is helemaal een goed idee. Het werk zit in de voorbereiding zodat ook u gezellig bij de barbecue aan tafel kunt zitten in plaats van alleen achter de barbecue staan.” 

 


Sticky spareribs met een heerlijke koolsalade 

Het boodschappenlijstje  

2 kg. rauwe spareribs 

2 dl. ketjap manis 

200 gr. basterdsuiker 

100 gr. honing 

1 dl. whisky 

1 eetl. 5 kruidenpoeder 

5 tenen knoflook 

2 uien 

1 eetl. sambal badjak 

2 bouillonblokjes  (naar keuze)  

3 eetl. Ketchup 

Koolsalade: 

150 gr. fijngesneden witte kool 

150 gr. fijngesneden rode kool 

150 gr. fijngesneden wortel 

4 eetl. Griekse yoghurt  

1 handje gedroogde cranberries  

1 handje gezouten pinda’s  

Bosje platte peterselie 

Peper/zout  

 

Bereidingswijze spareribs voor 4 personen: 

Plaats de spareribs in een soeppan ruim gevuld met water breng dit aan de kook samen met de bouillonblokjes, uien, knoflooktenen, sambal en de ketchup. Als het kookt laat je dit 1,5 uur door koken op een laag vuurtje.  Laat het vervolgens afkoelen. Maak een mengsel van de whisky, basterdsuiker, honing, sambal en de ketchup door elkaar en smeer de afgekoelde spareribs ermee in. Gril de spareribs aan beide kanten 5 min. op de barbecue en smeer ze tijdens het grillen nog een paar keer met het heerlijke mengsel in. 

Bereidingswijze koolsalade voor 4 personen: 

Meng de rode en witte kool samen met de wortel door elkaar. Roer de Griekse yoghurt en erdoor samen met wat peper en zout naar smaak. Snijd de peterselie fijn en roer dit erdoor samen met de cranberry’s. Voor het uitserveren strooi je er wat gezouten pinda’s overheen.  

 


Groentespies met bonenrijst 

 

Het boodschappenlijstje:  

400 gr. Pandanrijst 

2 dl. kokosmelk 

4 dl. water  

400 gr kidneybonen (uit blik)  

1 ui 

Peper en zout  

1 theel. Kurkuma 

 

Groentespies: 

1 courgette 

16 radijsjes 

1 gele paprika 

1 rode paprika 

2 rode uien 

1 dl. olijfolie 

2 takjes verse tijm 

2 takjes rozemarijn 

10 blaadjes munt 

1 knoflookteen 

8 prikkers 

 

Bereidingswijze groentespies voor 4 personen:  

Zet een pan met de rijst, water, kurkuma, zout en de kokosmelk zonder deksel op een gaspit op hoog vuur en draai het vuur naar de laagste stand zodra het begint te koken met een deksel op de pan. Laat dit 12 minuten op laag vuur staan. Zet na 12 minuten het vuur uit en laat de rijst nog ongeveer 10 minuten staan met het deksel. Roer de kidneybonen er eventueel nog wat peper naar smaak eraan toe.  

 

Bereidingswijze bonenrijst voor 4 personen: 

Schenk de olijfolie in een maatbeker samen met de tijm, rozemarijn, munt en de knoflook. Pureer dit met een staafmixer tot een egale massa. Snijd de groentes in stukken van ongeveer 3 cm. Prik de groentes in de prikkers schenk de op smaak gemaakte olijfolie erover. Laat dit minimaal 30 min intrekken (hoe langer het intrekt des te lekkerder het smaakt) leg de spiesen om te barbecue en gril ze rondom goudbruin.