Sharon op de oer-Hollandse toer. ,,Nog éventjes aan de winterkost”

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Tanja Brouwer

Het laatste weekeinde van maart gaat de zomertijd weer in en daarom maakt tv-kok Sharon de Miranda graag nog van de gelegenheid gebruik om winterse gerechten te maken. ,,En dat doen we op de oer-Hollandse manier”, vertelt ze. ,,Hoewel… de balletjes in de groentesoep geef ik voor degenen die dat lekker vinden een extra bite met een klein beetje sambal. De witlof uit de oven houden we daarentegen heerlijk traditioneel.”

Groentesoep met pittige balletjes

Het boodschappenlijstje:

3 l. water

400 gr. half om half gehakt

2 (runder)schenkels

3 runderbouillon blokjes

1 bosje bosui

1 theel. nootmuskaat

300 gr. fijngesneden soepgroenten

200 gr. rijstvermicelli

100 gr. taugé

2 theel. sambal badjak

Zout

Bereiding voor 6 personen:

Schenk het water in een soeppan, voeg de schenkel en de bouillonblokjes toe en breng het aan de kook. Zet vervolgens het vuur laag en laat 2 uur zachtjes koken. Schep regelmatig het schuim dat komt bovendrijven met een schuimspaan van de soep af.

Breng het gehakt op smaak met nootmuskaat, sambal en zout naar smaak. Draai er kleine balletjes van en voeg samen met de soepgroente toe aan de bouillon. Breng de soep opnieuw aan de kook en zet het vuur laag. Laat alles nog 8 minuten doorkoken.

Snijd ondertussen de bosui in stukjes van ongeveer 3 cm. en roer deze samen met de rijstvermicelli en de taugé vlak voor het serveren door de soep.

 

In spek gerolde witlof met aardappelpuree

Het boodschappenlijstje:

4 stronkjes witlof

16 plakjes ontbijtspek

8 plakjes kaas

2 eetl. paneermeel

Olijfolie

1 kg. kruimige aardappelen

150 ml. melk

50 gr. roomboter

Zout

Nootmuskaat

Bereiding voor 4 personen:

Verwarm de oven voor op 200 ºC.

Kook de witlof in een bodempje water met een beetje zout in ca. 10 min. bijna gaar. Laat de witlof uitlekken en snijd deze in de lengte doormidden. Wikkel de stronkjes witlof eerst in de plakjes kaas en vervolgens in het spek (2 plakjes spek per halve witlof).

Vet een ovenschaal in met een olijfolie en leg de stronkjes dicht naast elkaar in de schaal. Strooi de paneermeel erover en bak de witlofrolletjes 15 min. af in de

voorverwarmde oven.

Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Kook in water met eventueel zout in 20 min. gaar. Giet ze af en laat de aardappelen in de kookpan op de kleinste pit op laag vuur in 2 min. droogkoken. Hierdoor krijg je een mooie, luchtige puree. Stamp de aardappelen fijn met een stamper en voeg de melk en roomboter toe. Breng het op smaak met een snufje nootmuskaat.

Tags

ASPERGESSHARON DE MIRANDA

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck