Shirma Rouse gaat in gesprek over slavernijverleden

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Zangeres Shirma Rouse gaat in gesprek met filmmaker Safi Graauw over het slavernijverleden. Het gesprek is onderdeel van een nieuwe campagne genaamd Geschiedenis, van ons allemaal van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap die maandag start. Met de campagne wil het ministerie dat er meer bewustwording komt over “ons gedeelde verleden”.

In de campagne staan persoonlijke verhalen van mensen over het slavernijverleden en de doorwerking die dat vandaag de dag nog heeft centraal. Rouse en Graauw trappen de campagne af door met elkaar te praten over hun familiegeschiedenis en het belang van het herdenken daarvan. “Ik wil dit gesprek voeren, omdat het de nieuwe generatie inzicht geeft in alle kanten van de geschiedenis”, zegt Rouse. “Ik hoop dat we door middel van deze gesprekken naar elkaar luisteren en een begin kunnen maken om de geschiedenis een plek te geven in de samenleving.”

De komende tijd vertellen nog meer duo’s hun verhaal door met elkaar in gesprek te gaan. Het delen van de verhalen is onderdeel van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden, dat op 1 juli dit jaar is gestart met de officiële excuses voor het Nederlandse slavernijverleden van de Koning namens de regering.

Robbert Dijkgraaf, demissionair minister van OCW, zegt daarover: “De kracht van verhalen kennen we al sinds het begin van de mensheid. Ik weet uit eigen ervaring dat veel mensen openstaan voor gesprekken over ons gedeelde verleden, en ook hoe moeilijk het soms is daar de goede woorden voor te vinden. Dat kan best een drempel zijn. Mijn hoop is dat we met deze persoonlijke verhalen, verteld vanuit verschillende perspectieven, die drempel verlagen en zorgen voor verbinding. Nu is dat misschien nog wel belangrijker dan ooit.”

 

BuzzE

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck