Showbizz-deskundige Matthieu Slee: Híer ligt Paul de Leeuw van wakker!

Matthieu weet iets over Paul de Leeuw
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Matthieu Slee

Zijn succes leek voor altijd. Daar vertrouwde Paul de Leeuw zelf ook op. Maar de hoogtijdagen zijn voorbij. De Leeuw (60) heeft de lachers niet meer op zijn hand. Het publiek zapt weg als hij met ‘Busje komt zo’ op de buis komt. Komt zijn nachtmerrie uit?
 
Paul waande zich in zijn toptijd groter dan groot. Hij ergerde zich dan ook groen en geel aan discussies over zijn salaris. Dat was destijds een slordige €650.000 per jaar. Het was toenmalig minister Plasterk die grootverdieners van de publieke omroep tegen de haren instreek. Plasterk wilde naar een maximum van €200.000 per jaar. Dat was tegen het zere been van Paul.

Kat in de zak
Als door een wesp gestoken, brulde De Leeuw in die dagen: ,,Ik ben minstens een miljoen per jaar waard.” Allerminst bescheiden voegde hij eraan toe: ,,Als je zo’n vakman bent, geldt er geen Balkenende-norm.” Na veertig jaar VARA hield De Leeuw het uiteindelijk voor gezien. ,,Ik was de discussie over geld zat.” Zijn nieuwe werkgever was RTL. Maar Pauls ‘unieke talent’ bleek op die zender veel minder kijkers aan te spreken dan hij gewend was. Het is overigens de vraag over hoeveel uniek talent je moet beschikken voor programma’s als Ranking The Stars en (als jurylid) Holland’s Got Talent.

RTL had geen leeuw, maar een kat in de zak gekocht. Paul ging in die dagen gefrustreerd door het leven. Het contract werd voortijdig beëindigd. Paul wilde naar eigen zeggen ‘zonder verplichtingen nadenken over zijn toekomst’. Later zei hij dat hij niet op zijn plek was geweest bij de commerciële tv-zender.
Inmiddels is De Leeuw als freelancer teruggekeerd bij BNNVARA. In de VARAgids vertelde hij net iets boven de Balkenendenorm te verdienen. Opmerkelijk genoeg is hij daar nu wel heel tevreden mee. ,,Ik verdien goed. Als ik meer wilde, had ik bij RTL moeten blijven.”

Kijkcijferfiasco

Dat Paul ondanks zijn unieke talent nu genoegen neemt met veel minder geld heeft ongetwijfeld te maken met zijn sterk tanende succes. Zijn duo-presentatie van Op1 (met Astrid Joosten) was tenenkrommend en zijn eigen programma ‘Busje komt zo’ wordt een steeds groter kijkcijferfiasco. Is zijn televisie-einde nabij? In zijn podcast liet De Leeuw al weten dat de VARA voorzichtig is: ,,Ik ben nog steeds niet officieel bij BNNVARA. Ik ben niet meer teruggehaald. Ze zeggen: ‘Je mag dingen voor ons doen, maar je krijgt geen vaste aanstelling.’ De tijden zijn veranderd.” Ons gevoel voor humor is dat ook.

‘Busje komt zo’ is zeker geen kijkcijferhit. Tot frustratie van de maker. ,,Dit is wat ik kan, dit is het allerbeste dat ik in jaren heb gedaan. Als dat dan niet wordt bekeken, is het momentum misschien voorbij.” Dat gaat hem niet in de koude kleren zitten. Eerder liet Paul weten dat televisie-maken zijn lust en zijn leven is. ,,Natuurlijk, we kunnen lekker leven, maar ik ben niet iemand die lekker wil leven. Ik wil niet dood gevonden worden op de golfclub.” Tja, dan heeft Paul toch een probleem, vrees ik…

Klik HIER voor de vorige column van Matthieu Slee

Tags

ASTRID JOOSTENBUSJE KOMT ZOPAUL DE LEEUWRTLVARA

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck