Showbizz-deskundige Matthieu Slee: ‘Hierom wordt Willem-Alexander uitgejouwd!’

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Matthieu Slee

Boegeroep, gejoel, gescheld. Het protest tegen Willem-Alexander neemt toe. Burgers zijn boos en ons staatshoofd is de kop van jut. Dít is de reden en wat kan de Koning doen..?

,,Schaam je kapot!” Opnieuw is Willem-Alexander deze week uitgejouwd door demonstranten. Dat gebeurde ook al op Prinsjesdag. Op de derde dinsdag van september werd de Koning tijdens de rijtoer en de balkonscène door boze demonstranten uitgemaakt voor ‘verrader’. Ditmaal stonden boze landgenoten hem op te wachten in Nijmegen waar Willem-Alexander was uitgenodigd voor de opening van het hoofdgebouw van het Radboudumc. Deze protesten tegen ons staatshoofd begrijp ik niet. 

Boze burgers
Het vertrouwen in Willem-Alexander neemt al geruime tijd af. In mei van dit jaar had nog maar 47 procent van de bevolking vertrouwen in onze Koning. In de maanden erna zal dit ongetwijfeld verder zijn gedaald. Ik vermoed namelijk dat de verontwaardigde ‘boe-roepers’ zich zorgen maken over hun (financiële) toekomst. Dat is begrijpelijk in een onzekere tijd van ingrijpende milieumaatregelen, hoge inflatie, een Europese oorlog en veel ‘Haags gedoe’. Maar Willem-Alexander kan hier niets aan doen. Hij heeft geen politieke macht. Als boze burgers hun onvrede willen uiten, dan is het Binnenhof een logischere bestemming. Zijn protesten tegen de Koning dan nooit op zijn plaats? Natuurlijk wel. 

Straatarm
Protesteren kon toen Willem-Alexander in Griekenland op vakantie ging, net nadat premier Rutte de bevolking had opgeroepen thuis te blijven. Dat kon al eerder toen de Koning een vakantievilla wilde kopen in het verre en straatarme Mozambique. Dat kon (en gebeurde) toen Willem-Alexander het opnam voor de Argentijnse dictator Videla. Dat kan ook nu de Koning het gesubsidieerde Kroondomein Het Loo in de herfst blíjft afsluiten voor publiek, terwijl de Tweede Kamer hem met klem heeft gevraagd dat niet meer te doen. Het slaat naar mijn mening nergens op als het gebeurt vanwege een hoge inflatie.

Spontaan
Wat de boe-roepers ongetwijfeld ergert, is het extra geld dat de Koning krijgt vanwege de inflatiecorrectie. De Rijksvoorlichtingsdienst laat NU.nl weten dat ons staatshoofd deze extra euro’s niet afstaat. Dat is zijn goed recht. Overigens moeten we niet vergeten dat de monarchie ons veel brengt. Volgens de Tilburgse macro-econoom Harry van Dalen levert ons koningshuis jaarlijks 4 tot 5 miljard euro op. Op handelsmissies zijn de Oranjes goud waard. En laten we eerlijk zijn: iedere Duitser weet wie Willem-Alexander is, maar vraag een willekeurige Nederlander naar de bondspresident van Duitsland en er zijn er maar weinig die spontaan de naam van Frank-Walter Steinmeier kunnen noemen.

Een gebaar
Toch zou Willem-Alexander er verstandig aan doen om in deze onzekere, dure tijd een gebaar te maken. Niet als knieval naar een handvol demonstranten, maar in een poging een brug te slaan naar de stille meerderheid die de monarchie nog altijd steunt. De Koning laat dan zien dat hij hun pijn voelt. Hij maakt dan op sympathieke wijze duidelijk dat dit niet het jaar is om een ‘loonsverhoging’ te incasseren.

[poll id=”129″]

Tags

KONINGPREMIER RUTTEWILLEM-ALEXANDER

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck