Showbizz-deskundige Matthieu Slee: Zó schaamteloos is Katja!

Zo schaamteloos is Katja!
Door: Matthieu Slee
28-10-2022

Katja Schuurman juicht klimaatprotesten toe. Zelf vliegt ze echter de hele wereld over en promoot ze verre reizen in een persoonlijk reisboek. Nu tikt ze Beau van Erven Dorens op z’n vingers omdat hij te weinig geduld zou hebben gehad met een klimaatactivist. Hoe hypocriet!

,,Als iemand iets zegt waar ik het niet mee eens ben, dan moet ik daar tegenin gaan. Ik vind het heel erg lastig om mijn eigen mening dan te verbergen.” Zes jaar na die uitspraak vindt Katja Schuurman het nog steeds nodig om ongevraagd haar mening te geven. Zoals afgelopen week. Volgens Katja had Beau van Erven Dorens, in talkshow Jinek, meer geduld moeten hebben met klimaatactivist Jelle de Graaf. Voor wie de uitzending heeft gemist. Deze Jelle vond het noodzakelijk om zichzelf aan de talkshowtafel vast te lijmen om daardoor spreektijd af te dwingen. Katja vond dat prachtig.

Politiek correct
Via Instagram liet Katja weten: ‘Top, Jelle de Graaf’. Maar Katja had ook kritiek. Op Beau! Ze vond dat hij méér aandacht aan de activist had moeten geven. Logisch. Want Katja wil graag politiek correct overkomen. Ze gaat daarbij heel bewust voorbij aan het feit dat ze de afgelopen decennia de hele wereld is overgevlogen. Voor ‘3 Op Reis’ vloog ze onder andere naar Nicaragua en Costa Rica. In ‘Van A naar B’ reisde ze per taxi door zeven landen. Voor ‘Memories’ was ze in Thailand en voor ‘Beter Laat Dan Nooit’ reisde milieubewuste Katja onder andere door Midden- en Zuid-Amerika.

Frequent flyer
En dan zijn er de schnabbels – een campagneshoot in Zanzibar – en de ‘privéreisjes’, zoals afgelopen zomer naar de VS. Misgun ik Katja dat? Zeker niet. Als zij een tripje naar de Grand Canyon wil maken, dan moet ze dat zeker doen. Wél wordt het vervelend als kilometervreters als La Schuurman menen dat ze de rest van Nederland de les moeten lezen over milieubewustzijn. Hypocriet verkondigde Katja: ,,Er is één ding echt belangrijk nu, en dat is het klimaat. Op het gebied van klimaat en milieu komt er een grote ramp op ons af. Het is dus van het grootste belang dat we onze CO2-uitstoot terugdringen.”

Moraalridder
Opmerkelijk, want nog niet zo lang geleden bracht Katja ter inspiratie een persoonlijk reisboek uit: ‘Katja was hier; inspiratie voor een reislustig leven’. Ze benadrukt dat reizen leuk en leerzaam is en dat ze niet van plan is om die passie op te geven: ,,Ik ben nog op heel erg veel plekken niet geweest, zoals Frans-Polynesië. Daar zou ik heel graag nog een keertje naartoe willen gaan.” Ik vind dat Katja dat vooral moet doen. Maar laat haar alsjeblieft ophouden om tussen die vele reizen door de moraalridder uit te hangen. Want hoe luidde die slogan ook alweer? Een beter milieu begint bij jezelf!

Meer DenD