Showbizz-expert Anette de Vries: ‘Linda de Mol’s Gooische bedblunder’

Linda de Drol's blunder
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Anette de Vries

Linda de Mol, die de Gooische matras als een mythe afdeed, heeft het mis. De schokkende onthullingen van Commissie-Van Rijn laten zien dat de realiteit nog veel schunniger is!

Linda de Mol beweerde eerder dat Gooische Matras niet meer bestaat. Ze lachte erom in haar column, sprak erover alsof het een verouderde mythe was, iets uit lang vervlogen tijden. ,,Wij van het Gooische Matras hebben de naam, maar eigenlijk is het als BN’er een mission impossible geworden om een beetje behoorlijk vreemd te gaan.”

Ramkraak

Ze maakt de vergelijking dat zelfs een ramkraak plannen een minder riskante onderneming is, want als BN’er of vooraanstaand figuur sta je altijd in de schijnwerpers. ,,Waar je ook zit: op een bankje in het bos, aan een tafeltje in een achteraf-restaurantje, op de achterbank van een auto; er loopt altijd wel iemand met een telefoontje met videofunctie.”

Derderangs hotel
In de jaren zestig werd de term ‘Gooise Matras’ voor het eerst op de kaart gezet door journalist Jan Vrijman in diens gedicht: ‘Het is niet te geloven: alles zuipt en naait. Heel het Gooi is een groot matras, en de mooie Gooise hemel lijkt wel het plafond van een derderangs hotel.’ Oorspronkelijk bedoeld om de losbandigheid te beschrijven, werd deze frase al snel het handelsmerk van de mediawereld en het jetset-leven in Hilversum.

Candlelight
In die vervlogen dagen waren er hotspots zoals de Jonge Haan, Cafe de Kei, Baccara en Candlelight, waar mediamagnaten de nacht kleur gaven. In de goede oude tijd was het Gooische Matras niets meer dan een bed, een term bedoeld om vrijwillige avontuurtjes te beschrijven. Nu een plek waar seksuele grenzen verdwijnen en waar intimidatie, aanranding en machtsmisbruik helaas aan de orde van de dag zijn.

Prooi
Dat blijkt wel uit de schokkende bevindingen van Commissie-Van Rijn. Deze commissie haalde in haar rapport genadeloos uit naar het wangedrag bij, in dit geval, de NPO. Mannen in leidinggevende posities gingen naar bed met vrouwelijke collega’s in ondergeschikte posities en dit werd als ‘normaal’ beschouwd. Bij NOS Sport werd er actief op vrouwen gejaagd, alsof ze wilde dieren in de jungle waren, klaar om als prooi te worden verscheurd.

Spionnen
Linda had het mis met haar theorie. Het belagen vindt juist plaats op de werkvloer, pijnlijk genoeg door haar eigen partner, Jeroen Rietbergen. Het gebeurt op plekken waar geen ‘spionnen’ van buitenaf rondsnuffelden, op zoek naar sappige roddels om snel in Yvonne Coldewijer’s DM te schuiven. Dit maakt het des te geniepiger. Een derderangs hotel is dan niet eens zo’n slechte keuze in vergelijking met deze uitgeleefde Gooische schandaalmatras.

Tags

LINDA DE MOLNPO

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck