Showbizz-expert Anette de Vries: ‘Ontslag Jan Smit bleek hierom een zegen’

Anette is blij voor Jan Smit
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Anette de Vries

Jan Smit (38) is gekroond met de Edison Oeuvreprijs. Het zet de overambitieuze Volendammer weer even op scherp na de nodige afdwalingen.

Jan Smit’s succesverhaal in het kort: met bijna tachtig onderscheidingen en meer dan twintig nummer 1-hits begon zijn carrière op amper twaalfjarige leeftijd. Ooit dromend van voetbal, moest hij daar op zijn dertiende mee stoppen. Hij ruilde zijn jeugd in voor roem, rijkdom en een carrière.

Klubbb3
Terwijl Hollywoodsterren op dit punt van het verhaal doorgaans afglijden, volgde Jan een ander pad. Zijn verslaving? Geen rock-‘n-roll, maar pure arbeidsethos. Met Klubbb3 bracht hij 300 dagen per jaar door in Duitsland. Hij voelde zich als een onoverwinnelijke popster. Jan verklaarde: ,,Voor kritiek was ik immuun geworden – zelfs als die kwam van mijn manager of vrouw en kinderen, dan nog was ik er doof en blind voor.” Het gevolg? Een meedogenloze burn-out. De schlagersongs werden snel verleden tijd, het podium slechts een vage herinnering.

Conflict
In 2019 dook Jan volledig in FC Volendam, waar zijn megalomane plannen en voetbalmagnaat-achtige uiterlijk opvielen. Achter de schermen speelde echter meer. Het resultaat? Hij werd in november uit de club gegooid na een conflict met de raad van commissarissen. Terugblikkend zegt hij daar nu over: ,,Dat maakt me nederig en het doet me inzien dat je eigenlijk niet zoveel voorstelt.”

Passie
Zijn ontslag bracht hem terug naar zijn ware passie: muziek maken. De toekenning van de Edison Oeuvreprijs komt daarbij precies op een het goede moment. Met zijn eigen radioshow op ‘Sterren NL’ en een afscheid van zijn rol als Songfestival-commentator, houdt Jan het weer dicht bij zichzelf en zijn muzikale hart. ,,Ik besef nu wat een voorrecht mijn werk eigenlijk is.”

Tags

KLUBBB3

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck