Showbizz-kenner Charlotte Wijnen: ‘Híerom wordt lied Joost Klein wél een hit’

Charlotte breekt lans voor Joost Klein
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Charlotte Wijnen

De meningen over Europapa, de Songfestival-inzending van Joost Klein, zijn verdeeld. Nederland heeft tot dusver weinig vertrouwen in Klein, maar waarom? Wordt het niet eens tijd voor een ludieke act van Nederland?

Toen bekend werd gemaakt dat Joost Klein Nederland gaat vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival, was ik sceptisch. Joost scoorde met het nummer Friesenjung een nummer 1-hit in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk, maar eerlijk gezegd had ik nog nooit van hem gehoord. En toen ik zijn muziek ging opzoeken, dacht ik: dit wordt helemaal niks.

Geen zanger

Ook stuitte ik op een interview waarin Joost een bizarre uitspraak deed. ,,Ik kan helemaal niet zingen. Ik ben een kunstenaar”, zei hij onder meer. O jee, dacht ik. Want als Nederland na het Songfestival-fiasco van vorig jaar íets nodig heeft, dan is het wel iemand die live kan zingen.

Rariteitenkabinet

En tóch was ik meteen fan toen ik het lied van Joost hoorde. Europapa is vernieuwend, anders dan voorgaande inzendingen en het deuntje blijft maar in je hoofd hangen. En zeg nou eerlijk: dit nummer past toch perfect bij het muzikale rariteitenkabinet dat het Songfestival heet?

Happy hardcore

Misschien ben ik nog wel meer fan geworden toen Joost de betekenis van zijn lied uitlegde. Want Europapa gaat veel verder dan een vrolijk potje ‘hakken’. Zo eindigt de videoclip met een brandend huis dat in rook opgaat. ,,Dat staat symbool voor dat je soms afscheid moet nemen van iets waar je veel om geeft”, verklaart hij.

Joost doelt daarmee op zijn ouders, die hij op zijn twaalfde verloor. Maar, zo zegt hij ook: ,,Zielige muziek hoeft niet zielig te zijn. Ik refereer in de tekst aan Papaoutai van Stromae. Hoeveel mensen dansen daar niet op? Terwijl hij vraagt: papa, waar ben je?

Hit

Als je het mij vraagt heeft Joost het slim aangepakt. Want naast het originele nummer, gooit hij er bewust in elk interview een paar woorden in het Duits, Frans en Italiaans door. En met zijn opvallende blauwe pak met reusachtige schoudervullingen zullen de Songfestival-kijkers hem in elk geval niet snel vergeten.

Of Joost in mei het Songfestival gaat winnen, weet ik niet. De bookmakers schatten zijn kansen in elk geval niet hoog in. Maar wat zegt die eerste plek ook eigenlijk? Want een hit, dat gaat het vast en zeker wél worden.

Tags

JOOST KLEINSONGFESTIVAL

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck