Showbizz-kenner Charlotte Wijnen: ‘Rachel, wáárom greep je hier niet in?’

Waarom greep Rachel niet in?
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Charlotte Wijnen

André is in zijn documentaire Crossroads openhartiger dan ooit over zijn alcohol- en drugsverslaving. Maar terwijl de zanger steeds verder afgleed, deed zijn omgeving niets. Dat André drugs gebruikte was namelijk niet nieuw: jaren geleden betrapte Rachel hem al. Het roept bij mij een hoop vragen op, want waarom greep Rachel toen niet in?

André en Rachel hebben elkaar in het verleden drie jaar niet gezien en gesproken. Op het moment dat ze elkaar weer voor de eerste keer zagen, viel er een zakje met drugs uit de sok van André. ,,Hier gaan we het nu niet over hebben’’, zei de zanger tegen zijn moeder. Rachel was geschrokken, maar deed niets.

Verslaving

Dat André drugs gebruikte, was in zijn omgeving dus bekend. Rachel geeft in de documentaire zelfs toe dat haar zoon verslavingsgevoelig is. ,,Eigenlijk heeft André van jongs af aan altijd een verslaving gehad. Of dat nou de playstation was, of sporten. Hij kan niks half.’’

Zijn enorme faalangst, wat uiteindelijk resulteerde in een haat aan optredens geven, zorgde ervoor dat hij steeds verder afgleed. Voordat André het podium op ging dronk hij liters alcohol en gebruikte hij drugs zodat hij zich zelfverzekerder voelde. Zijn omgeving zag het allemaal gebeuren.

Ongelukkig

Bij elk optreden gebruikte André meer, zo geeft hij toe in de documentaire. Allemaal omdat hij zich op het podium ongelukkig voelde. ,,Ik haat dit’’, zegt hij een aantal keer in de documentaire voordat hij het podium op gaat. ,,Al dertien jaar lang.”

Monique had het meteen door. In de documentaire vertelt ze dat ze vol tranen naar zijn optredens keek omdat ze zag dat hij onder invloed op het podium stond. Zij en André waren uit elkaar, dus Monique zag het allemaal van een afstand gebeuren. Maar Rachel stond op die momenten nietsvermoedend in het publiek te genieten van de optredens van haar zoon.

Ondergang

Zou Rachel écht niets hebben gezien, of zou ze er gewoon niet over hebben willen praten? Als je het mij vraagt, is dát het probleem van de familie Hazes: er wordt nooit gepraat. Het was volgens geruchten dan ook uiteindelijk niet zijn eigen familie, maar zijn schoonfamilie die André redde van zijn ondergang.

In de tijd dat André een relatie had met Sarah van Soelen, betrapte háár vader André op het gebruiken van drugs. Hij twijfelde geen moment en stuurde de zanger direct naar een afkickkliniek. In de documentaire lijkt André zijn ex-schoonouders ook te bedanken: ,,De ouders van Sarah zijn zó goed voor mij geweest.’’ Ik vraag mij af: had een hoop ellende voorkomen kunnen worden als Rachel metéén had ingegrepen?

Tags

ANDRÉ HAZESHAZESMONIQUE WESTENBERGRACHEL HAZES

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck