Slachtoffer van ‘bekende podcastmaker’ en talkshowhost treedt naar buiten

Slachtoffer Gijs G. doet haar verhaal
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Charlotte Wijnen

Componiste Sarah Neutkens heeft een heftig verhaal op Instagram gedeeld. In een emotioneel bericht beweert ze slachtoffer te zijn geweest van een ‘bekende podcastmaker’. ,,Ik voel de plicht tegenover mezelf en alle anderen om dit nu te delen.”

In het bericht noemt Sarah de man niet bij zijn naam, maar ‘Bekende Leuke Podcastmaker’. Het incident vond jaren geleden plaats, maar het heeft nog steeds een grote impact op haar. De componiste heeft meerdere keren aan de bel getrokken, maar er is nooit iets met haar verhaal gedaan. Daarom heeft ze besloten haar verhaal naar buiten te brengen.

‘Bekende Leuke Podcastmaker’

Toen Sarah 21 jaar was, werd ze uitgenodigd voor de podcast van een bekende podcastmaker om te vertellen over de ‘wankele psychische gesteldheid’ waar ze destijds mee kampte. Volgens Sarah gaf de ‘Bekende Leuke Podcastmaker’ haar complimenten en vroeg hij haar zelfs mee uiteten. Meerdere keren liet ze weten dat ze niet op zulk contact zat te wachten.

‘Misbruik’

,,Het contact is nota bene ontstaan op de vloer van de Bekende Progressieve Krant. Ik kwam in de uitzending vanwege mijn werk en was daar te gast bij de Bekende Leuke Podcastmaker die op dat moment zijn werk deed”, schrijft ze. ,,Ik zit in een slechte situatie, Bekende Leuke Podcastmaker weet hoe kwetsbaar ik ben, dringt desondanks aan op seks. Hij misbruikt mij (en zijn macht als Bekende Leuke Podcastmaker bij de Bekende Progressieve Krant) een jaar lang.”

‘Wáárom?’

In eerste instantie durft Sarah er met niemand over te praten. ,,Behalve met mijn beste vriend en een jaar later ook met mijn ouders en enkele andere vrienden”, vervolgt ze. ,,Als ik na al die jaren de moed bijeen raap om naar de Bekende Progressieve Krant en de Bepaalde Omroep te stappen om mijn verhaal te doen, blijkt al snel dat er geen gehoor gegeven kan worden aan mijn vraag wáárom, en ik herhaal het nog eens, wáárom zij nog met deze Bekende Leuke Podcastmaker willen werken, zelfs nadat hij het heeft bekend.”

Aangifte

Wel wordt Sarah verteld aangifte te doen bij de politie. ,,Ik vertel dat het natuurlijk onmogelijk is om aangifte te doen in mijn eentje van een – vul dit zelf maar in – zonder getuigen die plaatsvond in een situatie waarin ik niemand erover kon vertellen. Wat als de Bekende Leuke Podcastmaker lullig zou gaan doen bij een klassieke muziekrecensent? Of bij het festival waar ik te gast zou zijn? Misschien bij de uitgever? De Bekende Progressieve Krant vindt dat dat mijn verantwoordelijkheid is.”

‘Feiten’

Volgens de krant heeft Sarah de situatie ‘gewoon verkeerd ingeschat’. ,,Zij adviseerden mij dan ook meermaals niets te publiceren, met de waarschuwing dat ik er niet ongeschonden uit zou komen. Er is veel reden om bang te zijn: de Bekende Leuke Podcastmaker zegt tegen zijn werkgever dat hij het betreurt maar dat mijn verhaal niet klopt. De Bekende Progressieve Krant heeft besloten dat zijn feiten de echte feiten zijn.”

Alleen

Wat Sarah is overkomen wordt volgens haar door de krant als ‘relatie’ gezien. ,,En de enige mogelijke oplossing die ik voorgeschoteld krijg is een ‘prettig gesprek’ met mijn misbruiker om mijn kijk op de zaken eens goed recht te zetten”, aldus Sarah. ,,Zij een juridisch team, belangen, geld, een breed publiek, adverteerders, Rijke Belangrijke Vrienden. Ik alleen.”

Naam

Hoewel Sarah geen naam noemt in haar bericht, beweren sommige volgers te weten over wie het verhaal gaat. ,,We weten allemaal wie dit is, right?”, schrijft iemand, waarop een ander reageert: ,,Nee, wie dan?”

Op die vraag komt geen antwoord. ,,Misschien is het beter geen namen te noemen hier, aangezien Sarah de naam niet noemt en er geen smaadzaak of iets dergelijks van gemaakt kan worden”, legt een volger uit. ,,Dit! Dank!”, reageert Sarah.

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck