Slechte in plaats van goede tijden voor tv-sterren na megafusie

De Mol
Door: Jos La Grande
22-06-2021

Miljoenentransfers voor radio- en tv-sterren, die verhuisden tussen RTL en SBS zijn van de baan als de megafusie tussen de twee grootste commerciële zenders zijn beslag krijgt. De gouden bergen die werden beloofd, behoren tot het verleden.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Na de verschraling in het krantenlandschap, waar twee Belgische uitgevers (De Persgroep en Mediahuis) de markt in ons land samen dicteren, gaat hetzelfde nu plaatsvinden in radio- en televisieland. Ook het blad Linda maar ook Vakantieveilingen.nl verhuizen mee naar de nieuwe combinatie.

Dagelijkse leiding

RTL Nederland krijgt maar liefst 70% in de nieuwe combinatie en John de Mol via Talpa slechts 30%. De dagelijkse leiding komt ook te liggen bij de huidige RTL-directie, CEO Sven Sauvé. De Mol gaat zich volledig concentreren op het maken van nieuwe formats.

In het verleden maakten de sterren, onder wie Linda de Mol, Gordon, Wilfred Genee en vele anderen de overstap van de ene na de andere commerciële omroep. Vaak werd hen een beter gevulde portemonnee beloofd.

De fusie betekent een nederlaag voor mediatopman Van Thillo van DPG. Hij aasde op RTL Nederland en op RTL in België. De kansen op de overname van het laatste zijn nog niet verkeken.

De nieuwe combinatie kan gaan proberen een vuist te maken tegen de razend populaire streamingdiensten, zoals Netflix. Videoland is het ijzer in het vuur van RTL. Deze betaaldienst zou door de fusie een belangrijke impuls kunnen krijgen. Het is echter nog niet duidelijk of toezichthouder ACM akkoord gaat met de aangekondigde fusie en ook in de Tweede Kamer zullen ongetwijfeld vragen worden gesteld aan Media-minister Slob.

ANP

De Mol, die enkele weken ook al het ANP verkocht aan ondernemer Chris Oomen, lijkt de handdoek voor wat betreft de ontwikkeling van SBS in de ring te hebben gegooid. Aanvankelijk was de mediaman ook nog van plan om een nieuw nieuwskanaal te ontwikkelingen, maar ook die ambities zijn in de koelkast gezet. Een aantal jaren geleden speculeerde De Mol al op een samengaan, maar in deze fusie is De Mol ‘de onderliggende partij’.

Bovendien is nog niet duidelijk welk bedrag ITV nog moet gaan nabetalen voor de overname van Talpa Media uit 2015. Door vroegtijdig vertrek ontstond er tussen De Mol en ITV een conflict hierover. Overigens wordt het vermogen van de Mol geschat op €2,5 miljard.

Via RTL Nieuws liet De Mol weten dat hij niet gevoel heeft dat hij is overgenomen. ,,Ik zie de toekomst fluitend tegemoet,” aldus De Mol. ,,Als je Talpa en RTL aan elkaar knoopt dan kunnen ze de strijd aangaan met Google.”

Meer DenD