Smakeloze ‘grappen’ bij BNNVARA over ziekte Ron Fresen

Spaanders Erik van Muiswinkel
Door: Jos La Grande
24-10-2021

De ziekte van NOS-commentator Ron Fresen werd door het BNNVARA-programma Spaanders smakeloos gebruikt om satire mee te bedrijven. Cabaretier Erik van Muiswinkel, die kroop in de huid van media-ondernemer John de Mol, zei onder andere ‘bijna doodgaan is altijd goed voor de kijkcijfers’.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

De tenenkrommende grappenmakerij over Fresen is vooralsnog een dieptepunt in het korte bestaan van het satirische programma dat een regelrechte kloon is van het vroegere Kopspijkers van de VARA.

‘Absurde inkleuring’

Afgelopen week werd bekend dat Fresen in het voorjaar stopt bij het NOS Journaal vanwege prostaatkanker en de zwaarte van het journalistenvak. Dezelfde Fresen zei er echter ook bij dat hij zich momenteel kerngezond voelt.

,,Een belangrijke mededeling: ik voel me kerngezond, vol energie en de verhalen over ‘laatste jaren van zijn leven’ zijn absurde inkleuring”, aldus Fresen over zijn huidige gezondheidstoestand.

Goed voor de kijkcijfers

Desalniettemin kwam Van Muiswinkel in zijn alias van John de Mol zaterdagavond met zijn ‘grappen’ over Fresen. De ziekte zou goed zijn voor de kijkcijfers van het NOS Journaal, werd aan de tafel van presentator Patrick Lodiers gemeld. De uitspraken in Spaanders kwamen van de gepersifleerde Talpa-baas De Mol.

,,Kerngezonde mensen zijn voor de gemiddelde tv-kijker totaal oninteressant. Moet jij eens opletten wat er de komende tijd gaat gebeuren met de kijkcijfers van het NOS Journaal…”

Meesterzet

,,Afgelopen week werd bekend, Ron Fresen terminaal ziek, ongeneeslijk. Heel vervelend. Maar hij blijft de komende maanden nog doorwerken. Dat is een meesterzet.”

,,Dan ga je toch iedere dag even kijken of Ron er nog staat. Dat klinkt heel hard. Maar bijna doodgaan is altijd goed voor de kijkcijfers.”

Fresen werd werd eerder de week op de hak genomen door Lucky TV bij de talkshow Jinek, maar daar moest de politiek duider van het NOS Journaal zelf hard om lachen. Hij vond het zelfs een eer. Op Twitter werden de zogenaamde grappen in Spaanders weggezet als tenenkrommend en misplaatst.

Overigens scoort Spaanders op primetime zaterdagavond matig met ruim 540.000 kijkers. Gisteren waren VVD’ster Annemarie Jorritsma en de Belg Gert Verhulst te gast. Ze deden mee aan een klungelig kwisje, waarvoor het tv-spelletje Hints uit de kast werd getrokken.

Meer DenD