Smulders lekt privégegevens van honderden BN’ers

Door: DitjesDatjes
08-02-2018

Door een fout van showbizzfotograaf Peter en zijn zoon Edwin Smulders zijn privégegevens van vele bekende Nederlanders gelekt. Telefoonnummers en woonadressen van onder andere Gordon,Wilfred Genee Ruud Gullit en zelfs prinses Christina waren jarenlang voor iedereen in te zien.

Server

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws na een tip van een anonieme tipgever. De server van familie Smulders, waar hun website en foto’s op staan, was niet beveiligd met een wachtwoord. Daardoor kon iedereen door de inhoud van de server spitten.

Onbeveiligd

Het lek stond bijna tien jaar open en was gemakkelijk te misbruiken. Inmiddels is het lek dicht. Het gaat om mobiele telefoonnummers, adresgegevens, e-mailadressen en andere privé-informatie van BN’ers, bijvoorbeeld de namen van partners en kinderen of de kentekenplaten van auto’s. Al deze informatie werd gesynchroniseerd met een onbeveiligde server.

Daphne Deckers, Xander de Buisonjé, Froukje de Both, Glennis Grace, Fiona Hering en Caroline de Bruijn behoren tot de lange lijst van BN’ers van wie privégegevens zijn gelekt. In totaal telt het adresboek 419 personen, van wie het grootst deel BN’er is.

‘Geen verstand van’

Zowel Edwin als Peter Smulders reageren laconiek. ,,Ik heb er geen verstand van (de configuratie van de server, red.) en dat wil ik graag zo houden”, aldus vader Smulders, die de server beheert en de hostingpartij het gat heeft laten dichten.

Op de vraag of hij het vervelend vindt voor de BN’ers dat hun privégegevens zijn gelekt, antwoordt hij: “Ik heb het liever over dat RTL mijn foto’s zonder toestemming gebruikt.”

Meer DenD