Soy Kroon jaloers op acteurs die wél diploma op zak hebben

Soy Kroon stond al op jonge leeftijd op het podium, maar een acteursopleiding heeft hij nooit gevolgd. Dat werkt voor de “echte selfmade man” soms wel in zijn nadeel.

“Dan speel je met iemand die bepaalde technieken beheerst waar ik wel jaloers op ben”, zegt Soy, die momenteel te zien is in de musical Mamma Mia!, in het AD. “Maar het is ook voordelig. Ik ken geen regeltjes, geen keurslijf. Mijn kracht is mijn onbevangenheid. Ik speel dikwijls op gevoel.”

De 24-jarige acteur wilde van jongs af aan artiest worden. Op zijn zestiende had hij zijn eerste rol te pakken, in de Belgisch-Nederlandse Galasy Park. “Spelen, zingen, op een podium staan… Een plan B heb ik nooit gehad. Mijn moeder, die doceerde aan de theaterschool in Eindhoven, nam me vaak mee. Dan liep ik als 10-jarige in een indianenpakje rond en mocht ik soms meedoen aan repetities.”

Als Soy geen acteur was geworden, was hij decorbouwer geworden. “Of fotograaf. Of cameraman. Als ik maar creatief in en rond het theater bezig kon zijn.”

 

BuzzE