Splinter Chabot bij Pride Walk voor meer gelijkheid lhbti’ers

Door: DitjesDatjes
30-07-2022

In Amsterdam lopen enkele duizenden mensen zaterdag mee met de jaarlijkse Pride Walk, een demonstratie voor gelijke rechten voor lhbti’ers wereldwijd. Onder de lopers ook Splinter Chabot, wiens debuutroman Confettiregen onlangs werd verkozen tot mooiste queerboek van Nederland.

Tegen de lokale Amsterdamse omroep AT5 zei Chabot mee te lopen omdat het “in meer dan zeventig landen strafbaar is om homoseksueel te zijn, in elf landen staat er de doodstraf op. Dat zegt iets over of je mag zijn wie je wilt zijn”.

De wandeltocht, die kan worden gezien als de aftrap van de Pride Amsterdam-week en die dit jaar voor de 10e keer wordt gehouden, is rond het middaguur begonnen op de Dam en eindigt in het Vondelpark.

Queer liberation

De deelnemers aan de optocht dragen regenboogvlaggen en Progress Pride-vlaggen, die staan voor nog meer diversiteit in de regenbooggemeenschap. Ook zijn er spandoeken met teksten als ‘Queer liberation’ en ‘We are here, we are queer, refugees are welcome here’.

In het Vondelpark openen cultuurminister Robbert Dijkgraaf en burgemeester Femke Halsema de Pride Amsterdam-week, die na de coronajaren nu weer als vanouds gaat plaatsvinden. Hoogtepunt wordt de jubileumeditie van de Canal Parade, de traditionele botenparade door de Amsterdamse grachten. Die wordt volgende week zaterdag voor de 25e keer gehouden.

Het thema dit jaar is My Gender, My Pride. Daarmee vraagt de organisatie extra aandacht voor groepen die zijn achtergebleven bij de seksuele emancipatie, zoals personen die transgender of non-binair zijn. In de Pride Walk lopen vertegenwoordigers van deze groepen voorop.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD