Spoorloos-cameraman over ontvoering: ,,Ik heb nu kort lontje”

Door: DitjesDatjes
11-09-2017

Op de dag dat de uitzending van de Spoorloos-aflevering in Colombia waar alles misging wordt getoond, doet de cameraman van Derk Bolt, Eugenio Follender, een boekje open over de ontvoering door guerrillabeweging ELN.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Drie maanden na de geruchtmakende verdwijning van Derk Bolt en Eugenio Follender tijdens een van hun reizen in Zuid-Amerika wordt vanavond de Spoorloos-uitzending waaraan de twee destijds werkten uitgezonden. Het effect van de gebeurtenissen is nog altijd groot, vertelt Eugenio in een interview met het AD.

Kort lontje

,,Wat ik me bij terugkomst in juni niet realiseerde, is hoeveel impact het op mij als mens zou hebben”, zegt de cameraman, die de ontvoering door guerrillagroep ELN eerder bij Eva Jinek aan tafel een ,,bedrijfsongeval” noemde. ,,Ik zit nog midden in het verwerkingsproces, maar kan je wel vertellen dat ik een persoonlijkheidsverandering heb ondergaan. Ik was best een meegaande, lievige man en heb nu een kort lontje.”

Dood

Ook vertelt Follender in het dagblad dat hij minder begrip heeft voor kleiner leed. ,,Ik ben ongedurig, zit vol adrenaline, alsof ik nog elk moment voor mijn leven moet rennen. En ik heb haast, want dit voelt als een tweede leven, dat ik zo goed mogelijk moet benutten. Want het besef is er nu dat ik écht dood had kunnen zijn. Alleen al omdat ik laatst weer zo’n bericht zag van een Rus in Colombia die een gijzeling niet had overleefd.”

Afgelopen juni maakten Derk Bolt en Eugenio Follender in de jungle van het grensgebied van Colombia en Venezuela opnamen voor Spoorloos. Ze waren op zoek naar de biologische moeder van een geadopteerd meisje.

Humor

Toen zij een week later door de guerrillabeweging los werden gelaten, liet Bolt weten „met veel humor”, de afschuwelijke tijd te zijn doorgekomen. Het duo keerde de maand na hun vrijlating terug naar Zuid-Amerika om er hun werk af te maken.

Vanavond om 21.15 uur is Spoorloos te zien op NPO1.

 

Meer DenD