Staande ovatie muziekwereld voor diep geroerde Tonny Eyk

Award voor musicus en componist Tonny Eyk.
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

De grote zaal van het Koninklijk Instituut voor de Tropen bruisde deze avond van energie. Jonge muziekmakers gaven en masse een staande ovatie voor musicus, entertainer en componist Tonny Eyk. De tachtiger ontving de MiMa Oeuvre Award voor zijn bijdrage aan de muziek sinds 1948.

Emoties kregen bij Eyk heel even de overhand toen hij werd overladen door applaus. Met zijn familie en vrienden op de eerste rijen herstelde hij zich snel en toen zijn kleinzoon Tyler Eyk een paar warme woorden sprak tegen zijn opa maakten de tranen plaats voor trots.

Kleinzoon Tyler

Tyler Eyk, inmiddels al 5 keer de beste van de Nederlandse jeugd bij het wielrennen, sprak verguld over de tune van Studio Sport die door zijjn grootvader is geschreven en de hymne bij het WK wielrennen. Ook van Eyks hand. ,,Wat zou ik graag op het podium staan als de muziek van mijn opa wordt gespeeld.”

Ook de vakbroeders van Tonny Eyk eerden de musicus die de muziek schreef voor Van Kooten & De Bie, een aantal hits van Kinderen voor Kinderen, aan tientallen tv-shows meewerkte als bandleider en de muziek schreef voor o.a. voor De vuist weg, de Wie Kent Kwis, maar zelf ook prominent was achter de vleugel bij jeugdprogramma Klassewerk. De laatste jaren maakte Eyk ook klassiek werk dat onder andere door dirigent Jaap van Zweden is uitgevoerd.

Living legend

,,Een living legend”, zo werd Eyk geïntroduceerd en hij voelde zich thuis als een vogel in een warm nest. Van alle kanten werd de tachtiger gefeliciteerd. Muzikale vrienden als Dick Bakker, bekend als voormalig orkestleider van het Metropole orkest en componist van songfestivalwinnaar Ding-a-Dong, Eddy Owens (‘Do you remember Elvis Presley’) en zanger Douwe Bob, die deze avond ook een award won voor reclamemuziek This world is our home.

Tussen het geweld van de vele awarduitreikingen keek Tonny Eyk zijn ogen uit. En zijn gedachten gingen uit naar 1948 toen hij met zijn zusje optrad, spelend op een harmonica. 75 jaar later wordt hij dan geëerd door Buma Stemra, de instelling die ervoor zorgt dat muziekmakers een billijke vergoeding ontvangen voor hun creativiteit. Jarenlang zat Eyk als ‘deskundige’ in de plagiaatcommissie van Buma.

Inspanning

Na de uitreiking volgde nog een lange tocht door de marmeren gangen van het Tropenmuseum. Voor Eyk een behoorlijke inspanning, want de wandeling kostte hem moeite. Waarom? De man, die optrad met volksheld Willy Alberti, met de gevleugelde vrienden (onder wie Pieter van Vollenhoven) en tientallen andere (internationale) topartiesten begeleidde, blijkt ook nog steeds zeer gevat. ,,Eens een heup gebroken, altijd een heup gebroken.”

Zijn dochter Pascalle en zijn vrouw Liesbeth, met wie Tonny 60 jaar is getrouwd, waren diep ontroerd. ,,Hij verdient de prijs”, zei Liesbeth over haar echtgenoot, die genoot van de aandacht en straalde van levensgeluk. Dít had hij niet verwacht!

Tags

BUMA STEMRAKITOEUVRE AWARDTONNY EYK

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck