Staatsbezoek koningspaar aan Griekenland uitgesteld

Staatsbezoek naar Griekenland uitgesteld
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Kees van der Made

Over minder dan twee weken zouden Koningin Máxima en Koning Willem-Alexander op het vliegtuig stappen naar het mooie Griekenland voor een staatsbezoek, maar dat gaat nu voorlopig niet door…

Er stond een staatsbezoek van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima aan Griekenland op de planning. Zij zouden erheen gaan op uitnodiging van president Katerina Sakellaropoulou. Het bezoek zou een bevestiging van de goede betrekkingen tussen beide landen zijn met onder meer aandacht voor de bilaterale en internationale betrekkingen op verschillende gebieden, waaronder mensenrechten, economie en innovatie. Op 13 december zou het Koninklijk paar op het vliegtuig stappen, maar dat gaat nu niet door. Het bezoek is in goed overleg met de president uitgesteld. Dit in verband met het hoge aantal coronabesmettingen en de maatregelen die worden getroffen om het coronavirus tegen te gaan.

Pushbacks

Als het gaat om de mensenrechten is er volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International door Griekenland nog veel te leren. Volgens de organisatie zijn pushbacks een vast onderdeel geworden van het Griekse grensbeleid, zo staat in Trouw van 23 juni dit jaar. Een pushback is als vluchtelingen en migranten direct na het overgaan van de grens weer teruggedrongen worden zonder dat ze kans hebben gehad om asiel aan te vragen. Dit terwijl het tegen de Europese Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens in gaat.

Vertrek

Enkele weken terug stelde journaliste Ingeborg Beugel, die zich al geruime tijd bezighoudt met de vluchtelingenkwestie aldaar, het Griekse beleid aan de kaak. De Griekse premier reageerde verhit op haar vragen, en niet alleen hij. Ze lag daardoor al snel op de sociale media én op straat onder vuur. Op advies van onder andere de Nederlandse Vereniging van journalisten heeft zij toen besloten het land uit veiligheidsoverwegingen te verlaten.

De persconferentie waar Beugel haar vragen stelde.

Tags

GRIEKENLANDKONING WILLEM-ALEXANDERKONINGIN MAXIMAMENSENRECHTENSTAATSBEZOEK

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck