Stalmeester doet pijnlijke onthulling over Beatrix

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Charlotte Wijnen

Hans Veenhuijzen, de Stalmeester van de Koninklijke Stallen, heeft een pijnlijke onthulling over Beatrix gedaan. Toen één van haar paarden de naam Volkert kreeg, ontstond er grote ophef. Hoewel verschillende media verzekerden dat Beatrix niet zelf de naam gekozen heeft, bevestigt Hans nu dat dit wél het geval is geweest.

Waarom vernoemde Beatrix haar paard naar de moordenaar van Pim Fortuyn? Dat is de vraag die al een lange tijd wordt gesteld. Beatrix gaf één van haar paarden de naam Volkert, een naam die altijd verbonden zal blijven met de moordenaar van Pim Fortuyn.

Publiek geheim

De prinses gaf de naam ook nog eens in het jaar 2014, toen Volkert van der Graaf na twaalf jaar weer op vrije voeten kwam. Volgens weekblad Story heeft Beatrix zich altijd ‘wat vreemd’ verhouden tot de moord op Pim Fortuyn. ,,Het was daarbij een publiek geheim dat Beatrix niets had met Pim Fortuyn en al helemaal niet met zijn gedachtegoed”, luidt het in het blad.

Het was dan ook toevallig dat Beatrix uit alle namen voor de naam Volkert koos. Maar volgens andere media had Beatrix niet zélf de naam uitgekozen, maar is het bij Friese paarden traditie dat de naam van het dier vanaf de geboorte vaststaat. Beatrix zou daarom niet zelf de naam hebben kunnen kiezen.

‘Beatrix koos de naam wél zelf’

Maar nu doet Stalmeester Hans Veenhuijzen een boekje open over de situatie. ,,Alle vierentwintig paarden die hier staan hebben hun naam gekregen van prinses Beatrix”, vertelt hij in Story. ,,Bij de Friezen kan het dan zo zijn dat er in hun stamboek een andere naam staat. Wij gebruiken echter alleen de naam die de prinses heeft gekozen, de namen die u ook op de bordjes ziet staan.”

Tags

BEATRIXONTHULDONTHULLING

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck